Papa prihvatio ostavku mons. Ivana Milovana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U podne je objavljeno je da je papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku mons. Ivana Milovana sa službe pastoralnog upravljanja poreckom i pulskom biskupijom u skladu s odredbom kanona 401 § 2 Zakonika kanonskoga prava. Vijest je objavio otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli. Prema kanonskom pravu ipso facto Milovana nasljeduje mons. Dražen Kutleša, dosadašnji biskup koadjutor istoimene biskupije.

Dakle, Milovan je prošlost, a Istra ima novoga biskupa te u dosadašnjem odnosu dvaju biskupa treba naci obrazloženje za ovu naprasnu smjenu jer, nemojmo se zavaravati, o tome se radi.

Naime, mons. Ivan Milovan je roden u Režancima (župa Svetvincenat) 22. rujna1940., što znaci da je redovni datum za odlazak u mirovinu (Kanon 401, stavak 1.), kada biskupi i svecenici navršavaju 75 godina života, trebao biti 22. rujna 2015., dakle, za nešto više od tri godine.

Da bude potpuno jasno o cemu je ovdje rijec, treba citirati kanon i stavak po kojem biskup Milovan odlazi:"Dijecezanski biskup koji je zbog slaba zdravlja ili zbog kojeg drugog važna razloga postao manje prikladan za vršenje svoje službe usrdno se poziva da preda odreknuce od službe."

Drugim rijecima, buduci da Ivan Milovan nije naglo obolio nego ima tek redovne poteškoce covjeka u tim godinama, a po izjavama nekih istarskih svecenika s kojima smo razgovarali je "zdrav k'o dren", razlog odlaska treba tražiti u drugom dijelu recenice iz Kanona 401 § 2, dakle, u tome da je "postao manje prikladan za vršenje svoje službe".

Milovanu je imenovan biskup koadjutor, onaj koji ga ima pravo izravno naslijediti nakon odreknuca službe, smrti ili odlaska u mirovinu (mons. Dražen Kutleša je imenovan 17. listopada 2011.) kada je Svetoj Stolici postalo jasno da je istarska biskupija na rubu bankrota, s potpuno neurednim financijama, skandalima (Dajla je tu tek manji dio price), s teškim sudskim sporovima (država traži miroljubivo rješenje sukoba u kojem se traži odšteta od 513 milijuna kuna!) i s ocitim i otvorenim neposluhom prema Papi (ali i nekolegijalnim odnosima prema kardinalu Josipu Bozanicu) od strane Ivana Milovana i veceg dijela istarskog klera.

Od imenovanja, odnosno zaredenja "s posebnim ovlastima" u suupravljanju biskupije, Dražen Kutleša je snimao teren, proucavao predmete, na stolu svaki dan primao nove dokaze teškoga stanja u biskupiji i redovito odlazio u Rim iz prve ruke izvještavati nadredene koji su, kada se malo slegnula prašina "domoljubnoga vitlanja" istarskoga klera i galame protiv Vatikana, Milovanu rekli hvala i dovidenja.

Datum tu nije presudan, moglo je biti prekjucer ili danas, važno je da se procijenilo da Ivana Milovana treba maknuti kako bi se mons. Kutlešu ostavilo da radi u miru.

Nasljednik je dobio potpuno razriješene ruke, konacno bi mogao sastaviti svoju ekipu i krenuti uvoditi reda u groznoj situaciji u kojoj se biskupija nalazi jer, kako nam govore neki istarski svecenici, ona nije daleko od situacije u kojoj se našla mariborska biskupija, gdje je Papa takoder izravno intervenirao. (Drago PILSEL)

Jakovcic: Susrest cu se s Milovanom

Istarski župan Ivan Jakovcic kratko se ocitovao o vijesti da se biskup Porecko-pulske biskupije Ivan Milovan nalazi pred umirovljenjem.

- Najprije se želim susresti s biskupom Milovanom, što cu uciniti ovih dana, a onda cu to komentirati .U ovom trenutku jedino mogu izjaviti da mi je vrlo žao što se dogada. Biskup i ja dobro smo suradivali kao predstavnici crkvene i državne vlasti i vjerujem da je to bilo na dobrobit gradana Istre. Njegova uloga bila je nezaobilazna. Vjerujem da ce i novi biskup prihvatiti specificnosti, koje znaci biskupska stolica u Istri - rekao nam je istarski župan.

S cijelim slucajem upoznat je i IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin.

- Biskupe ne biraju gradani, vec ih u ime pape postavlja Vatikan. Da je po gradanima Istre, biskup Milovan ostao bi zauvijek biskup. Loša je to poruka Vatikana, koja ce se u Istri protumaciti da je više motivirana novcem, nego ljudskim i svjetovnim stajalištima oko Dajle. Taj spor i problem može se pripisati podilaženju države Crkvi, jer je vratila nešto što nije trebala, uvukavši Porecku i pulsku biskupiju u neizvjesnost", objašnjava Kajin.

Veli da je uvjeren da ce biskup Kutleša dobro voditi Crkvu u Istri.

- Svecenici su ga dobro prihvatili. No, svi smo mislili da ce suodlucivanje na dobrobit Istre potrajati. Ocito da Vatikan ne zaboravlja i ne oprašta pa su odlucili pomutiti vodu u Istri. U jeku spora, pred godinu dana, nisu lomili preko koljena, ali sada šalju poruku i kažnjavaju neposluh. Biskup Milovan bio je uz svoj narod u Istri, volio ga je i dijelio njegovu sudbinu. Istarski narod pamtit ce ga po dobrom, naglašava Damir Kajin. (D. GRAKALIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter