Papa pozvao na globalni rat protiv trgovine ljudima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo u srijedu je pozvao na globalnu mobilizaciju za borbu protiv trgovine ljudima i ropstva, zatraživši od konzumenata da ne kupuju robu koju su možda proizveli izrabljivani radnici.#L# U poruci za Svjetski dan mira koji Katolička crkva obilježava 1. siječnja, Papa je osudio "opću ravnodušnost" zbog koje takva praksa može prosperirati.

"Suočeni smo sa svjetskim fenomenom koji nadilazi nadležnost bilo koje zajednice ili države. Kako bismo ga uklonili, treba nam mobilizacija koja će veličinom odgovarati težini samog problema", rekao je u poruci državnim poglavarima, međunarodnim institucijama i vjerskim vođama. Papa Franjo već je znao tražiti od vlada i institucija da učine više kako bi zaustavile trgovinu ljudima i moderno ropstvo, a ovaj put je naglasak stavio na društvenu odgovornost pojedinca.

"Svaka osoba mora biti svjesna toga da je kupnja uvijek i moralan, a ne samo ekonomski čin", naglasio je u poruci na šest stranica, naslovljenoj "Ne više robovi, nego braća i sestre". Pozvao je da svaki pojedinac i zajednica "razmisli... kad mu se nudi kupnja stvari koje su možda proizvedene kao posljedica izrabljivanja drugih". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter