Papa pozvao na dijalog s islamom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo pozvao je u petak Zapad da intenzivira dijalog s islamom i pozvao je svijet da učini više u borbi protiv siromaštva.

Novi papa uputio je taj poziv u svom obraćanju diplomatima akreditiranima pri Svetoj Stolici, poslavši poruku preko njih čelnicima više od 170 zemalja s kojima ona ima diplomatske odnose.

Govoreći na talijanskom jeziku, Franjo je također rekao da bi se bogate zemlje trebale boriti protiv "duhovnog siromaštva našeg vremena", i to ponovnom uspostavom veza s Bogom.

- Koliko još siromašnih ljudi ima u svijetu! I kakve velike patnje oni moraju proći!, kazao je Papa diplomatima u Vatikanu.

Pozvao ih je da pomognu u tome da vjera ostane središnjom u javnom životu i da se unaprijedi međuvjerski dijalog kao katalizator napora u izgradnji mira.

- U tom poslu (izgradnji mira) vjera ima temeljnu ulogu. Nije moguće graditi mostove među ljudima a zaboraviti na Boga, rekao je Franjo. "Ali obrnuto je također istina: nije moguće uspostaviti istinske veze s Bogom, a ignorirati druge ljude. Stoga je važno intenzivirati dijalog među različitim vjerama, a posebice mislim na dijalog s islamom".

- Borba protiv siromaštva, kako materijalnog tako i duhovnog, izgradnja mira i mostova: to su referentne točke za putovanje na koje želim pozvati svaku od zemalja koje su ovdje predstavljene", kazao je Papa.

Istaknuo je važnost zaštite okoliša kada je objašnjavao zašto je odlučio uzeti ime sv. Franje Asiškog koji je, među ostalim, volio prirodu.

- Sveti Franjo uči nas dubokom poštovanju cjelokupnog stvaranja i zaštiti našeg okoliša koji prečesto, umjesto da ga koristimo u dobre svrhe, pohlepno izrabljujemo na štetu svih, rekao je papa Franjo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter