Papa pozvao ljude da budu mirotvorci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo, koji je u srijedu proslavio prvi Božić kao poglavar Katoličke crkve, pozvao je na dijalog kao način rješavanja sukoba u Siriji i svih drugih ratova, rekavši da svatko osobno treba nastojati biti mirotvorac.

Govoreći pred tisućama ljudi s balkona bazilike sv. Petra, istog onog na kojem se pokazao svijetu kada je 13. ožujka izabran za papu, Franjo je uputio apel za zaštitu okoliša od "ljudske pohlepe i lakomosti".

Čelnik crkve od 1,2 milijarde članova posvetio je temi mira svoju prvu božićnu poruku "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu). Pozvao je na "društveni sklad" u Južnom Sudanu gdje etničke napetosti dovode do brojnih žrtava i prijete miroljubivm suživotu u toj najmlađoj državi na svijetu.

Papa je također pozvao na dijalog kako bi se okončali sukobi u Siriji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo i Iraku te je molio za "povoljan ishod" mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca.

"Ratovi slamaju i ranjavaju toliko puno života", rekao je Franjo dodajući da su najranjivije žrtve djeca, stariji, žene i bolesni.

Nit vodilja božićne poruke bila je da pojedinci imaju ulogu u promicanju mira, kako sa svojim bližnjima tako i između naroda. Poruka Isusova rođenja u Betlehemu upućena je "svakom muškarcu i ženi kojima su oči u mraku širom otvorene, koji se nadaju boljem svijetu, koji brinu o drugima dok ponizno obavljaju svoju dužnost", istaknuo je Franjo.

"Bog je mir, neka nam pomogne da budemo mirotvorci svakoga dana, u našem životu, u našim obiteljima, gradovima i narodima, u cijelome svijetu", rekao je papa.

Na proslavu Božića u Vatikan stigli su vjernici iz svih dijelova svijeta, a neki kažu da su došli jer je Franjo unio dašak svježine u ckrvu.

"On donosi novo razdoblje u crkvu, crkvu koja je puno više usredotočena na siromašne i koja je štedljiva, življa", rekla je Dolores Di Benedetto iz papine domovine Argentine.

Franjo je u govoru pozvao Boga da "čuva djecu koja su kidnapirana, ranjena ili ubijena u oružanim sukobima i onu kojima je djetinjstvo oduzeto te su prisiljeni postati vojnici".

Također se zauzeo za dostojanstven život imigranata, prisjećajući se tragedija poput one u kojoj su se stotine Afrikanaca utopile pred talijanskim otokom Lampedusa, a posebno je ustao protiv trgovine ljudima koju je nazvao zločinom protiv čovječnosti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter