Papa poziva Poljake da prihvate migrante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo je u srijedu pozvao Poljake da prihvate "sve koji bježe od rata i gladi", u obraćanju vlastima te zemlje nepuna dva sata nakon dolaska u Krakov.

Govoreći o "složenom migracijskom fenomenu" Papa je rekao da on "traži još više mudrosti i milosrđa kako bi se nadvladao strah", smjerajući na strah od stranih migranata prisutan u inače jedinstvenom poljskom društvu, koje konzervativna vlada Beate Szydlo ne želi primiti pozivajući se na sigurnost.

"Treba biti raspoloživ za prihvat svih koji bježe od rata i gladi; solidaran s onima koji su lišeni svojih temeljnih prava, pa i prava na slobodno i sigurno ispovijedanje svoje vjere", rekao je Sveti Otac u kraljevskom dvorcu Wawelu.

Usto je poželio da se na međunarodnoj razini pronađu "rješenja za sukobe i ratove zbog kojih toliki ljudi moraju napustiti svoj dom i svoju domovinu".

Pošto je pohvalio Poljsku zbog toga što je postigla trajan dogovor s Njemačkom, a poljsku Crkvu zbog približavanja Ruskoj pravoslavnoj crkvi, papa Franjo je pozvao Poljake da "prihvate izazove sadašnjeg trenutka koji zahtijevaju istinsku odvažnost". Među njima je, uz migracije, spomenuo gospodarstvo i odnos prema okolišu.

Na kraju, dok u Poljskoj vlada snažna politička napetost zbog sukoba u vezi s ustavnim sudom, Papa se prisjetio 1050. obljetnice pokrštavanja zemlje nazvavši ga "vrhuncem nacionalnog jedinstva" i istaknuvši da je "sloga, pa i uz razlike u mišljenjima, siguran put koji vodi k općem dobru čitavog poljskog naroda".

Napokon, govoreći o problemima o kojima se vodi rasprava u Poljskoj, Franjo je pozvao na "konstruktivno sučeljavanje različitih mišljenja", opetujući stajalište Crkve o zaštiti obitelji i života "od začeća do prirodne smrti", što znači zabranu pobačaja i eutanazije.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter