Papa pojačao financijski nadzor u Vatikanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo u četvrtak je dodatno pojačao nadzor nad financijskim operacijama i uslugama u Vatikanu, u suradnji s povjerenstvom europskih stručnjaka Moneyval kako bi se spriječili pokušaji pranja novca.

Papinskim ukazom, "motu proprio", pojačao je funkcije Uprave za financijske informacije (AIF), koju je 2010. ustanovio njegov prethodnik Benedikt XVI, zaduživši je za procjenu i odobravanje svih usluga financijske prirode koje čine različite ustanove ovisne o Vatikanu.

Vladar katoličke crkve donio je nekoliko mjera, zakoni koji su se izričito odnosili na područje vatikanske države prošireni su na predstavništva, tijela i ustanove Svete stolice i neprofitne organizacije poput, primjerice, Caritasa, koje su usko vezane uz Vatikan.

AIF je dobio novu funkciju preventivnog nadzora, procjene i odobravanja, svih tijela koja vode "aktivnosti financijske prirode", rekao je Vatikan u priopćenju.

Također je ustanovljeno "povjerenstvo za financijsku sigurnost sa zadaćom koordinacije aktivnosti Svete Stolice i države Vatikan u spriječavanju i borbi protiv pranja novca". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter