Papa osudio diskriminaciju i progon kršcana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. osudio je u nedjelju u uskrsnoj poruci svaku diskriminaciju i progon kršcanskih zajednica u svijetu.

Izmorena izgleda, kako javljaju agencije, 84-godišnji je Papa krace nego obicno držao blagoslov s balkona bazilike sv. Petra, nakon mise na otvorenom pred više od stotinu tisuca ljudi na Trgu sv. Petra, ukrašenom bijelim i žutim cvijecem.

"Osobito u Siriji, neka završi krvoprolice i neka se odmah krene putem poštovanja, dijaloga i pomirbe, na koju poziva i medunarodna zajednica", rekao je.

"Neka uskrsnuli Krist dade nadu Bliskome istoku i omoguci svim etnickim, kulturnim i vjerskim skupinama u toj regiji da suradnjom unaprijede zajednicko dobro i poštovanje ljudskih prava", rekao je, a prenosi Reuters.

Pozvao je i na pomoc civilima koji zbog sukoba bježe iz Sirije, najviše u Tursku. "Neka mnogi izbjeglice iz te zemlje kojima treba humanitarna pomoc, naidu na prihvacanje i solidarnost koja ce im olakšati strašne muke", rekao je.

Pozvao je i "na mir i stabilnost u Maliju, apelirao je na potrebu "stabilnosti i razvoja" u Iraku, te pozvao Izraelce i Palestince da "hrabro iznova prihvate mirovni proces" te osudio nedavne "divljacke teroristicke napade" na kršcanske crkve u Nigeriji. "Krist je utjeha i nada, osobito kršcanskim zajednicama izloženima diskriminaciji i progonu zbog vjere", rekao je Papa, javlja AFP.

Nije službeno objašnjeno zašto je njegov govor Urbi et orbi koji drži dvaput na godinu, o Uskrsu i Božicu, bio znatno kraci nego inace, ali Papa koji ce 16. travnja navršiti 85 godina u nedjelju se na misi cinio umoran.

Na kraju uskrsne poruke Papa je poželio sretan Uskrs na 65 jezika, ukljucujuci hrvatski. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter