Papa ostaje u Vatikanu pa ima imunitet za pedofiliju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka pape Benedikta XVI. da ostane u Vatikanu i nakon odlaska s papinske dužnosti pružit će mu sigurnost i privatnost, a dobit će i pravnu zaštitu od bilo kakvog progona u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja diljem svijeta, kažu u subotu crkveni izvori i pravni stručnjaci.

"Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet, ne bi imao ovlasti i sigurnost", rekao je jedan vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Apsolutno je nužno" da on ostane u Vatikanu, dodao je. Preostale godine Benedikt mora imati "dostojanstven život".

Vatikanski izvori kažu da postoje tri glavna razloga za odluku da Benedikt i nakon odlaska 28. veljače ostane u samostanu u Vatikanu. Vatikanska policija, koja već poznaje Papu i njegove navike, moći će mu jamčiti privatnost i sigurnost, i neće se to morati prepustiti nekoj stranoj policiji, što bi bilo nužno da se odseli u drugu zemlju.

Drugi je razlog mogućnost da, odseli li Papa trajno u neku drugu zemlju odnosno odluči li u samoći živjeti u nekom samostanu rodne mu Njemačke, to mjesto postane hodočasničko odredište.

Zadnji problem je Papina potencijalna izloženost tužbama u vezi sa svećeničkim seksualnim zlostavljanjem djece. Već je 2010. Benedikt u jednoj tužbi naveden kao branjenik uz tvrdnju da kao kardinal 1995. nije ništa poduzeo, a navodno mu je bilo rečeno da je jedan svećenik u Americi više desetljeća ranije zlostavljao dječake u školi za gluhu djecu. Odvjetnici su lani povukli tužbu i Vatikan je to prozvao velikom pobjedom koja dokazuje da papa ne može odgovarati za postupke svećenika zlostavljača.

Benedikt u ovome trenutku nije spomenut ni u jednom slučaju, a Vatikan ne očekuje nove tužbe, ali ih i ne isključuje. Kad prestane biti papa, Benedikt će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter