Papa: Odnos s lokalnom Crkvom je stvar Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikan je zadovoljan odnosima s Hrvatskom koja ispunjava sve potpisane ugovore, a pitanje odnosa mjesne Crkve i države dio je demokratskog života u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak nakon susreta s papom Franjom hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom", rekao je Josipović, dodavši da u odnosima sa Svetom Stolicom nema nikakvih problema. "U Vatikanu su zadovoljni odnosima, činjenicom da Hrvatska ispunjava odredbe ugovora koji su potpisani", rekao je Josipović novinarima nakon audijencije kod Pape i sastanka s državnim tajnikom na odlasku Tarcisiom Bertoneom.

"Kad je riječ o odnosima između lokalne crkve i države, Papa zna da postoje određene rasprave o tome kako urediti pojedina pitanja, ali to je dio demokratskog života u Hrvatskoj", rekao je. Dijalog mjesne Crkve i države, kaže Josipović, pitanje je o kojem je "potrebna rasprava, ne samo na relaciji Crkva - država, nego i unutar države. Različite političke opcije, različite socijalne grupacije, različito vide pojedina pitanja, a karakteristika je demokratskoga društva da se o njima otvoreno raspravlja", drži Josipović koji kaže da papa Franjo zagovara "otvorenu Crkvu" koja se ne želi upletati u državne poslove.

Hrvatski predsjednik kaže kako je s Papom razgovarao i o pitanjima obrazovanja i o dogovoru u vezi s vojnim ordinarijatom. "Vojni ordinarijat bio je u nekim promjenama koje proizlaze iz toga što se naša vojska poprilično smanjila, a to je vezano i uz raspoložive financije", rekao je. "Mislim da se oko njegove organizacije našao kompromis".

Josipović je s papom Franjom razgovarao o hrvatskome putu od "nove, u ratu nastale države do članstva u Europskoj uniji", rekao je, ali i o teškoj gospodarskoj situaciji te o potrebi da država pomaže ugroženima. "Rekao sam mu da imamo ozbiljne gospodarske probleme koje kriza nosi, posebice kad je riječ o siromaštvu ljudi, o potrebi da se država brine o onima koji su najslabiji", kaže Josipović.

Josipović koji će o politici i moralu u tranzicijskoj Hrvatskoj održati i predavanje u Vatikanu, ocjenjuje da će ovaj Papa utjecati na jačanje morala u politici. "Govorili smo o vrijednostima poput pomirenja, suživota i pravednosti. On je usmjeren na pravednost, na međunarodne odnose koji se temelje na moralu, na nenasilju i pomirbi" rekao je Josipović. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter