Papa obećao bezuvjetnu poslušnost svom nasljedniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. danas će se odreći dužnosti poglavara Katoličke crkve, te će se kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., Papa u miru" povući u samostan na vatikanskom brežuljku gdje će živjeti daleko od očiju javnosti.

Prema najavi, papa će se tijekom prijepodneva sastati s kardinalima koji su već pristigli u Rim, a oko 17 sati helikopterom iz Vatikana otići u ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu gdje će se posljednji puta kao papa pojaviti pred vjernicima.

Pontifikat mu završava točno u 20 sati kada će skinuti Ribarov prsten, a ispred njegovih odaja maknut će se Švicarska garda. Od tada do izbora novog pape katedra rimskog biskupa bit će upražnjena.

Joseph Ratzinger će iz Vatikana otići u Castel Gandolfo, a odande će se povući u samostan na vatikanskom brežuljku koji se trenutno obnavlja.

Benedikt XVI. u srijedu je održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100 tisuća vjernika. U svojoj je posljednjoj poruci katolicima u svijetu istaknuo da "Bog neće dopustiti da njegova lađa potone", usprkos "uzburkanim vodama" i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.

Njemački papa koji je službu vrhovnog polavara Katoličke crkve vršio osam godina, donio je povijesnu odluku o odreknuću od službe. On je prvi papa u zadnjih sedam stoljeća koji je to odlučio slobodnom voljom.

Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe.

Obraćajući se kardinalima zadnjeg dana svoje službe, papa Benedikt XVI. pozvao je Rimokatoličku crkvu da se ujedini oko njegova nasljednika i obećao je svoju "bezuvjetnu" poslušnost novome papi.

"I dalje ću vam biti blizu u molitvi, posebice u idućih nekoliko dana ... dok budete birali novoga papu kojemu ja danas obećajem svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost", rekao je Benedikt XVI.

Benediktovo papinstvo bilo je zasjenjeno skandalima seksualnog zlostavljanja, curenjem njegovih privatnih dokumenata i izvješćima o sukobima među njegovim najbližim savjetnicima pa se vjeruje da su te krize pridonijele njegovoj odluci da postane prvim papom u šest stoljeća koji se odrekao papinstva.

Papino mjesto ostat će prazno dok kardinali izbornici ne izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve, što se očekuje do sredine ožujka. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter