Papa: Niti jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga

Papa Franjo (AFP)
Papa Franjo (AFP)

Papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril u petak su na povijesnom susretu u Havani izrazili zabrinutost protjerivanjem kršćana na Bliskom istoku, ali isto tako izrazili suosjećanje za patnju vjernika drugih vjerskih tradicija koji su također postali žrtve građanskog rata, kaosa i terorističkog nasilja poručivši da niti jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga, prenose u subotu svjetske agencije.

"Pokušaji da se kriminalna djela opravdaju vjerskim sloganima potpuno su neprihvatljiva. Niti jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga", stoji u zajedničkoj izjavi pape Franje i patrijarha Kirila.

Hitno zaustaviti ratne sukobe i terorizam

Dvojica vjerskih poglavara pozvali su međunarodnu zajednicu na hitno djelovanje kako bi se zaustavio progon kršćana na Bliskom istoku, ali i patnja pripadnika drugih vjera.

"S boli konstatiramo kako se u Siriji, Iraku i drugim zemljama događa masovni egzodus kršćana iz zemlje iz koje se naša vjera prvi put počela širiti i gdje su oni živjeli još od apostolskih vremena, zajedno s drugim vjerskim zajednicama (...) Dok dižemo naš glas u obranu progonjenih kršćana, želimo izraziti naše suosjećanje za patnju koju trpe vjernici drugih vjerskih tradicija koji su također postali žrtve građanskog rata, kaosa i terorističkog nasilja", dodaje se u izjavi.

Govoreći o ratnim sukobima i terorizmu, Papa i patrijarh su uputili poziv svim stranama umiješanim u sukobe da pokažu dobru volju i sjednu za pregovarački stol.

"Neophodno je da međunarodna zajednica poduzme sve moguće napore za okončanje terorizma kroz složno, zajedničko i usklađeno djelovanje. Pozivamo sve zemlje koje sudjeluju u borbi protiv terorizma na odgovorno i razborito djelovanje", poručili su papa Franjo i patrijarh Kiril.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, koji je već odnio brojne živote i nanio trajne rane stanovništvu te bacio društvo u tešku ekonomsku i humanitarnu krizu, Papa i Kiril su pozvali sve strane u sukobu na "razboritost, društvenu solidarnost i djelovanje u cilju postizanja mira".

Solidarnost s izbjeglicama i svima koji trpe

U izjavi se također skreće pozornost na tešku situaciju u kojoj se nalaze najsiromašniji, najpotrebitiji i oni koji su pogođeni raznim nedaćama dok se istodobno "materijalno bogatstvo čovječanstva povećava".

"Ne možemo ostati ravnodušni prema sudbinama milijuna migranata i izbjeglica koji kucaju na vrata bogatih zemalja. Zbog neobuzdanog konzumerizma u nekim razvijenim zemljama postupno se iscrpljuju dobra našeg planeta. Rastuća nejednakost u raspodjeli materijalnih dobara povećava osjećaj da je uspostavljeni međunarodni poredak nepravedan. Kršćanske crkve su pozvane braniti zahtjeve pravde, poštivanje tradicija naroda i autentičnu solidarnost sa svima onima koji trpe", ističe se u izjavi.

Poglavar Rimokatoličke Crkve i moskovski patrijarh osvrnuli su se i na pitanje obitelji i braka te izrazili zabrinutost zbog krize obitelji u brojnim zemljama.

"Brak je škola ljubavi i vjernosti", slažu se papa Franjo i patrijarh Kiril, istodobno izražavajući žaljenje što su "drugi oblici suživota postavljeni na istu razinu kao i ova zajednica", dok je ideja očinstva i majčinstva, kao posebnog poziva muškarca i žene u braku, posvećenog biblijskom tradicijom, protjerana iz javne svijesti.

U poruci se poziva sve na poštivanje neotuđivog prava na život.

"Milijunima se djece uskraćuje sama mogućnost da dođu na svijet", stoji u izjavi u kojoj se također ističe da širenje takozvane eutanazije dovodi do toga da se starije osobe i bolesni počinju osjećati prevelikim teretom za njihove obitelji i društvo u cjelini.

Izražava se također zabrinutost zbog razvoja tehnologija medicinski potpomognutog rađanja, jer "manipulacija ljudskim životom predstavlja napad na temelje ljudskog postojanja, koji je stvoren na sliku Božju".

Otvorena prema drugima, Europa mora očuvati kršćanske korijene

Govoreći o vjerskoj slobodi u Europi, dvojica poglavara smatraju da "preobrazba nekih zemalja u sekularizirana društva, kojima je stran svaki spomen Boga i Njegove istine, predstavlja ozbiljnu prijetnju za vjersku slobodu".

Zabrinjava nas trenutno ograničavanje prava kršćana, ako ne i njihova izravna diskriminacija, ističu papa Franjo i patrijarh Kiril, kada ih neke političke snage, vođene često vrlo agresivnom ideologijom sekularizma, pokušavaju protjerati na margine javnog života.

"Proces europskih integracija, koji je započeo nakon stoljećâ krvavih sukoba, mnogi su pozdravili s nadom, kao jamstvo mira i sigurnosti. Ipak, pozivamo na budnost protiv integracije koja bi bila lišena poštovanja religijskih identiteta. Ostajući otvoreni za doprinos drugih religija našoj civilizaciji, uvjereni smo da Europa mora ostati vjerna svojim kršćanskim korijenima", stoji u izjavi.

Nakon potpisivanje zajedničke izjave, papa Franjo se zahvalio kubanskom predsjedniku Fidelu Castru za "aktivnu dostupnost".

"Ako ovako nastavite, Kuba će postati glavni grad jedinstva", kazao je Papa, predstavnik preko milijarde katolika u svijetu.

Patrijarh Kiril vodi najveću Crkvu u pravoslavnoj zajednici, s oko 150 milijuna sljedbenika u post-sovjetskim društvima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter