Papa na Lampedusi odaje počast poginulim imigrantima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo je u ponedjeljak ispred otoka Lampeduse bacio u more vijenac od žutih i bijelih krizantema, što su boje Vatikana, u znak sjećanja na stotine afričkih imigranata koji su u potrazi za boljim životom poginuli pokušavajući preploviti Sredozemno more.

"Molimo za one koji danas nisu s nama", kazao je Papa pred skupinom nedavno pristiglih imigranata, 166 Afrikanca iz Eritreje. Jedan od njih je Papi rekao da su "svoje zemlje napustili iz dva razloga, ekonomskih i političkih".

"Nakon dugih patnji, molimo za pomoć Svetu Stolicu", kazao je imigrant.

Lampedusa, otok na samo 120 kilometara od Tunisa, predstavlja vrata u Europu za afričke imigrante koji bježe pred ratnim sukobima i siromaštvom. Imigranti uglavnom dolaze iz Libije i Tunisa, no njihovo mukotrpno putovanje većinom započinje u siromaštvom i sukobima pogođenim područjima Afrike, posebice Somaliji i Etiopiji, te Bliskog istoka, uglavnom Iraka, Sirije i Afganistana.

Od 1999. kroz Lampedusu je kao tranzitnu postaju prošlo više od 200.000 imigranata pa je otok, uz grčko-tursku granicu, postao glavni ulaz u Europsku uniju. Samo u 2011., tijekom Arapskog proljeća, na otoku je utočište našlo oko 50.000 imigranata, uglavnom iz Libije i Tunisa.

Najčešće pristižu u pretrpanim drvenim čamcima i danima su izloženi suncu, vjetru, kiši i morskim olujama. Domicilno stanovništvo otoka broji tek 6.000 žitelja. Imigranti se obično prebacuju u prihvatne centre u ostalim dijelovima Italije, ne bi li se Lampedusa rasteretila.

Papa će nakon susreta s imigrantima razgovarati i s mještanima otoka koji žive od ribarenja i turizma, a održat će i misu na otvorenom. Kao logističku potporu Papi jedan je mještanin na raspolaganje stavio svoj stari Fiat kabriolet koji će glumiti "papamobil". Mještane će Papa zamoliti da i dalje nastave primati one kojima je potrebna pomoć. Vatikan je odbio da u pratnji Pape budu politički predstavnici.

Sveti Otac, argentinski isusovac, u prvom je pastoralnom posjetu izvan Rima nakon izbora za Papu u ožujku. Cilj posjeta Lampedusi je senzibilizirati javnost za sudbinu stotinu tisuća imigranata i potaknuti zapadne zemlje da ih prihvate, omoguće zaštitu i zajamče im njihova prava.

Za Andrea Riccardija, utemeljitelja Karitativne zajednice Saint-Egidio, posjet pape Franje pokazuje da "Crkva siromašnih gleda prema Jugu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter