Papa: Muslimani i kršćani, poštujte se

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo u petak je uputio osobnu poruku muslimanima u svijetu povodom završetka Ramazana i pozvao je vjernike dviju religija na "međusobno poštovanje putem obrazovanja", objavio je Vatikanski radio.

Dosad je poruku muslimanima povodom kraja Ramazana, koji ove godine završava s 8. na 9. kolovoza, upućivalo Pontifikalno vijeće za međuvjerski dijalog. Papa Franjo ove je godine, prve u svom pontifikatu, poruku odlučio potpisati osobno. "Odlučio sam osobno potpisati tradicionalnu poruku za Id al-Fitr (kraj Ramazana) u znak poštovanja i prijateljstva prema svim muslimanima, posebno njihovim vjerskim vođama", poručio je Franjo.

U poruci adresiranoj na sve muslimane u svijetu, koje naziva dragim prijateljima, Franjo poziva na promociju "obostranog poštovanja putem obrazovanja" i traži da se izbjegava međusobno "nepravedno kritiziranje ili blaćenje" dviju religija.

"Moramo obrazovati muslimansku i kršćansku mladež, moramo odgojiti naše mlade da poštuju druge vjere i njezine sljedbenike te da izbjegavanju ismijavanje i blaćenje njihovih uvjerenja i prakse", poručio je Papa.

Mi, kršćani i muslimani "pozvani smo da poštujemo svaku osobu, prvenstveno njegov život, fizički integritet, dostojanstvo i prava koja proizlaze iz tog dostojanstva, njegovo vlasništvo, etnički i kulturni identitet, njegove ideje i politički izbor", kaže Franjo. "Moramo poštivati vjeru jedni drugih, njezin nauk, simbole, vrijednosti, bogomolje. Bolni su napadi jednih na druge!", naglasio je.

"U tome obitelji, škole, vjersko obrazovanje i sve vrste medijske komunikacije imaju važnu ulogu", rekao je Franjo, zaključivši poruku naglašavajući važnost međuvjerskog dijaloga i suradnje među vjernicima, "posebno kršćanima i muslimanima".

Papina poruka za Ramazan odaslana je na nekoliko jezika, uključujući arapski. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter