Papa Franjo idući ponedjeljak na Lampedusi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo, "duboko dirnut" nedavnim utapanjem sedmero afričkih imigranata, idući će ponedjeljak posjetiti otočić LampeDusu nedaleko od Sicilije, što će biti njegovo prvo putovanje izvan Rima, priopćeno je u ponedjeljak iz Vatikana.

Papa tamo namjerava "moliti za one koji su u moru izgubili život, posjetiti preživjele i izbjeglice i dati podršku stanovništvu otoka" na koji se svake godine iskrcavaju tisuće ilegalnih useljenika koji dolaze iz Afrike, piše u priopćenju.

Papa također želi "pozvati na odgovornost sve da se pobrinu za tu krajnje potrebitu braću i sestre", navodi se, uz napomenu da će posjet biti "najdiskretnijeg mogućeg oblika".

Na Lampedusu ilegalno stižu deseci tisuća osoba koje žele emigrirati u Europu ili izbjeglica, najčešće iz subsaharske ili sjeverne Afrike, osobito Libije.

U prvih šest mjeseci ove godine na talijanske je obale stiglo gotovo osam tisuća ilegalnih useljenika, dvaput više nego lani. Od toga ih je gotovo polovica stigla na Lampedusu, što je triput više nego 2012. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter