Papa emeritus proslavio 86. rođendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa u miru Benedikt XVI. u utorak je slavio 86. rođendan u papinskoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo, gdje živi povučeno od 28. veljače kada se odrekao od papinske dužnosti. Njegov stariji brat Georg (88), gotovo slijep i posljednji živi član obitelji Ratzinger, doputovao je prije nekoliko dana bratu u posjet iz Bavarske gdje živi.

Proslava rođendana najavljena je kao skromna svečanost, no Benedikt XVI. očekuje brojne čestitke, a među njima i od pape Franje. Uz papu su četiri laikinje koje su mu dodijeljene za pomoć te njegov dugogodišnji osobni tajnik, nadbiskup George Gaenswein koji se sprema na novu dužnost predsjednika Papinskog doma.

Bivši Papa potpuno se povukao iz javnosti te dane provodi u čitanju, molitvi, uz glazbu zbog čega mu je u palaču dopremljen glasovir, kao i šetnjama parkom kojim dominira veličanstveno jezero Albano. Vatikan je prošli tjedan opovrgnuo glasine o teškoj bolesti Josepha Ratzingera koji se činio vrlo umoran na televizijskim snimkama sa svojim nasljednikom papom Franjom koji ga je posjetio 24. ožujka.

Otac Federico Lombardi, glasnogovornik Svete Stolice, redovito odbacuje medijske navode o teškoj Benediktovoj bolesti te je objasnio da je on imao naporan pontifikat. Stručnajci za treću dob navode da promjena ritma u dobi od 85 godina, kada se nakon intenzivnih obveza naglo uspori, može izazvati pad tlaka i veliki gubitak snage. Papa Emeritus ostao je vjeran obećanju da se neće pojavljivati u javnosti. Njegov nasljednik Franjo s njime komunicira telefonski.

Preseljenje Benedikta XVI. u samostan koji će za njega biti uređen nedaleko od Vatikana bilo je planirano za svibanj, no moglo bi se oduljiti, piše talijanska agencija ANSA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter