Paolo Petronio o Smareglinom stvaralaštvu

Antonio Smareglia
Antonio Smareglia

Knjiga Tršćanina Paola Petronija, inženjera željezničkog prometa, o Antoniju Smaregli "Antonio Smareglia: život i skladateljski opus" u izdanju pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile vrlo je opsežno djelo.

Kako je rekao maestro Fabio Vidali u predgovoru, "ovim je djelom dr. Petronio popunio jednu vrlo vidljivu prazninu, koju su glazbene i kulturne institucije 'zaboravile'".

Iako Petronio nije muzikolog po struci, niti profesionalni glazbenik ili nešto slično, vrlo dobro poznaje glazbu te dvjestotinjak opera do najsitnijih detalja, a značaj ovog njegovog djela o Smaregli leži u cjelovitosti – tu su predstavljeni i pedantno razrađeni i najsitniji dijelovi Smareglinog stvaralaštva.

Svaka je opera proučena detaljnim esejom, koji se može razmotriti i posebno, odvojeno od same knjige. Opere su analizirane s muzikološkog konteksta, umjetničkog, sociološkog, vezano uz doba nastajanja, njegovog odnosa s drugim glazbenicima i umjetnicima te njegovim životnim fazama.

"Ovaj skladatelj uživa moje najdublje poštovanje iako nije među mojim miljenicima. No, to ne treba shvatiti u negativnom smislu. Naprotiv! To je pozitivan faktor, jer je obožavatelj sklon tome da bude pristran, a ovdje je međutim izložen potpuno neutralan i nepristran stav", zapisao je Petronio.

Antonio Smareglia (Pula, 5. svibnja 1854. - Grado, 15. travnja 1929.) široj je publici poznat prije svega po operi "Istarska svadba", a većina ljudi ne zna kakav je bogat stvaralački opus ostavio. Knjiga je namijenjena studentima muzikologije, profesorima, muzikolozima i svim ljubiteljima glazbe. Urednik je Bruno Dobrić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter