Paolo Conte pod zvijezdama jazza u Palmanovi


Paolo Conte, legendarni talijanski kantautor, sinoć je pod vedrim nebom na glavnom trgu u Palmanovi oduševio više od dvije tisuće gledatelja. Ovom profinjenom i karizmatičnom 75-godišnjem šansonjeru došli su se pokloniti, osim njegovih sunarodnjaka, i brojni obožavatelji iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Prekrasna Piazza Grande bila je izvrsno mjesto za mješavinu šansona, tanga, kabarea i swinga koju Conte izvodi već gotovo 40 godina a sam koncert jedan je od događaja kojima se Palmanova priprema na veliki korak, zaštitu starogradske jezgre od strane UNESCO-a. Iako je Hrvatima poznata gotovo isključivo kao shopping odredište, Palmanova je jedan od arhitektonski najzanimljivijih gradova Sjeverne Italije a gradska uprava kroz zanimljive kulturne programe nastoji privući još veći broj turista.

Conteov je koncert u tom smislu bio dobar potez a publika ga je na koncu nagradila iznimno dugačkim aplauzom. 90 minutni koncert, uz jednu pauzu, donio je neke od njegovih najpoznatijih pjesama poput Sotto le stelle di jazz, Via con me, Alle prese con una verde milonga i Gioco d'azzardo. U pratnji je bio njegov uobičajeni veliki desetočlani orkestar koji je izvrsnom svirkom dopunjavao Conteov hrapavi glas i minimalističku ali dojmljivu interpretaciju. Conte možda nije za svakoga ali je upravo zbog toga jedinstven.

Slušati ga na ovako atraktivnoj lokaciji doista je bila privilegija, prilika za opuštanje uz veliku dozu ugodne nostalgije. (R. B. /Snimio Srećko Niketić/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter