Pao Hollandeov zakon o 75% poreza za bogataše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko Ustavno vijeće proglasilo je u subotu neustavnim porez od 75 posto na prihode više od milijun eura, ključnu mjeru nacionalnog proračuna za 2013. koju je usvojila lijeva većina, navodi se u priopćenju te institucije.

Vijeće nadležno za ustavnost zakona, ocjenjuje da ta nova mjera ne uzima u obzir načelo jednakosti spram javnih nameta jer ona počiva na prihodima svake fizičke osobe, dok se porez na prihod uzima po kućanstvima.

Ustavno vijeće također je odbacilo modalitete obračuna plafona poreza na bogatstvo, posebice obračunavanja kapitaliziranih prihoda ili beneficija, koje porezni obveznik nije ostvario.

Posebni porez od 75 posto trebao se ubirati tijekom dvije godine na prihode više od milijun eura godišnje po pojedinom poreznom obvezniku. Više simbolična nego fiskalno djelotvorna, ta je mjera trebala obuhvatiti približno 1500 osoba koje su trebale platiti prosječno 140.000 eura po toj osnovi, a državni proračun trebao je uprihoditi oko 300 milijuna eura godišnje.

Najvišoj francuskoj ustavnoj instituciji obratila se glavna oporbena desna stranka UMP, sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti zakona.

Odluka Ustavnog vijeća veliki je udarac socijalističkom predsjedniku Francoisu Hollandeu koji je porez od 75 posto učinio jednim od središnjih elemenata svoje politike, tražeći od najbogatijih Francuza da više pridonesu smanjenju proračunskog deficita. Njegov je prijedlog šokirao strane ulagače i razbjesnio Francuze s najvišim prihodima, natjeravši neke od njih, poput slavnog glumca Gerarda Depardieua, da potraže porezni egzil u Belgiji i drugim zemljama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter