Pao BDP, ali porasla potrošnja

Najpozitivniji utjecaj došao je iz turizma (M. MIJOŠEK)
Najpozitivniji utjecaj došao je iz turizma (M. MIJOŠEK)

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je svoju prvu procjenu realnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od idućeg kvartala, prema najavi Marka Krištofa, ravnatelja DZS-a, domaći statistički ured redovito će objavljivati i međukvartalne stope kretanja BDP-a, a prema prvim podacima, u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi BDP je pao za 0,3 posto. Godišnji pad BDP-a u prvom tromjesečju pritom je bio 1,5 posto. No, kada se promatra prvo u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, nije bilo promjena BDP-a na kvartalnoj razini.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi BDP-a u drugom kvartalu bio je pozitivan (1,1 postotni bod), dok je doprinos inozemne potražnje bio u minusu od 1,8 postotnih bodova. Prema podacima iznesenim na konferenciji za novinare, nakon gotovo dvije godine, u drugom kvartalu ove godine došlo je do oporavka potrošnje kućanstava, pa je ona porasla 0,5 posto. Istovremeno je potrošnja države porasla za 1,3 posto, a uvoz roba i usluga 4,9 posto (nakon što je četiri kvartala uzastopce ta komponenta padala). Blagi pozitivni utjecaj stigao je i od bruto investicija u fiksni kapital koje su rasle 0,9 posto, dok je izvoz roba i usluga na godišnjoj razini porastao 0,8 posto.

Nešto blaži pad u odnosu na BDP u drugom kvartalu bilježi se kod bruto dodane vrijednosti (BDV) koja je pala 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom je najizraženiji pad BDV-a u prerađivačkoj industriji (5,9 posto) te građevinarstvu koje je ostvarilo minus od 4,7 posto. Najpozitivniji utjecaj došao je iz turizma te proizvodnje energije i plina. (Gabrijela GALIĆ/NL)

Nezaposlenih četiri posto više

Krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano je bilo 313.675 nezaposlenih osoba. U odnosu na srpanj broj nezaposlenih smanjen je 0,8 posto ili za 2.571 osobu. Na godišnjoj razini, međutim, nezaposlenost raste pa je ovog kolovoza u odnosu na prošlogodišnji broj nezaposlenih porastao za četiri posto ili 12.092 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter