Pantovčak za nestranačku Vladu i nove izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od parlamentarnih izbora nije još prošlo niti mjesec dana, u tijeku su pregovori o sastavljanju Vlade, ali ljudi iz Ureda predsjednice već otvoreno najavljuju da bi Kolinda Grabar-Kitarović mogla raspisati nove izbore. Premda čelnici tri najjače političke opcije redom ističu da su protiv ponavljanja izbora.

Proteklih dana s Pantovčaka su dolazile neslužbene poruke da je predsjednica, prije nego što ikome povjeri mandat da pokuša formirati Vladu, spremna, sukladno ustavnom članku 112., imenovati nestranačku Vladu i raspisati prijevremene izbore. Navodno Kolinda Grabar-Kitarović namjerava sudionicima pregovora dati šansu samo do kraja godine. Njezin pravni savjetnik Vladimir Šeks jučer je, nakon neuspjelog konstituiranja Sabora, javno promovirao zamisao o skorašnjim izborima, ali bez točnog datuma.

Ključna točka

Dolazeći jučer ujutro u zgradu parlamenta bio je eksplicitan, navodeći da bi predsjednica, ako se Sabor ne konstituira i pregovori o Vladei odulje bez rezultata, »mogla početi razmišljati o primjeni ustavne odrede o imenovanju privremene nestranačke vlada i raspisivanju novih izbora«. Ipak, Šeks misli da se to može izbjeći ako građani »ogorčeni zbog ovakvog ponašanja svih na hrvatskoj političkoj sceni« naprave ogroman pritisak kako bi sudionici pregovora došli pameti i brzo konstituirali Sabor. Dakle, to je konstituiranje ključna točka, ako bi ono uspjelo više ni Šeks ni Kolinda Grabar-Kitarović ne bi mogli kalkulirati s novim izborima bez da itko dobije mandat. Predsjednica nikako ne može sama raspustiti Sabor.

No, u koaliciji Hrvatska raste uvjereni su da konstituiranje parlamenta nije jedina ustavnopravna prepreka predsjednici da raspiše izbore.

– Sustav sada jest usporen, ali ne i paraliziran. Naša tehnička Vlada može funkcionirati sve dok se u Saboru ne odbiju dva moguća mandatara. Ovdje se radi o pokušaju predsjednice da sebi preuzme ovlasti koje po zakonu i Ustavu nema, upozorio je jučer ministar Arsen Bauk.

Pozivanje na Ustav

Jednak je stav iznio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

– Predsjednica bi prekršila Ustav kad bi raspisala nove izbore prije nego što odredi mandatara i da mu mogućnost da pokuša sastaviti Vladu, izričit je Grbin, koji smatra da Kolinda Grabar-Kitarović mora sazivati konzultacije sve dok ne dobije dokaz da netko raspolaže potrebnom većinom. Grbin objašnjava da spomenuti 112. članak propisuje da predsjednica može imenovati privremenu vladu i raspisati izbore samo ako »Vlada ne bude sastavljena u skladu s člancima 110. i 111. Ustava«. U ta dva članka definira se sve oko davanja mandata i rokova koje mandatar ima za sastavljanje vlade.

– Tek kad iscrpi sve mogućnosti s određivanjem mandatara, predsjednica može raspisati nove izbore. Takva odredba služi upravo kao zaštita od toga da predsjednik države, ne svidi li mu se opcija koja može skupiti većinu, izbjegne određivanje mandatara i ide na raspisivanje novih izbora, naglašava Grbin.

Uzaludan posao

– Ako predsjednica donese nekakvu odluku o nestranačkoj vladi i novim izborima, to neće ništa značiti. Mi bismo tu odluku u potpunosti ignorirali zato što bi bila protuustavna. Naša bi Vlada, jedina legalna, nastavila normalno raditi, ta predsjedničina »vlada« sigurno ne bi mogla ući u Banske dvore, morala bi se sastajati na Pantovčaku. Također, nema mogućnosti da predsjednica bez naše Vlade organizira nove izbore. Sve bi to bio uzaludan posao, rekao nam je jučer jedan Vladin dužnosnik.

Premijer Zoran Milanović jučer je ujutro, kad se još nadao da će Sabor biti konstituiran, izjavio da niti u suprotnom u Hrvatskoj neće nastupiti bezvlašće.

– Zemlja ima Vladu, može je imati još mjesecima. Četiri godine mi možemo na ovakav način funkcionirati kao manjinska vlada, to nije dobro, ali u Europi ima takvih primjera, poručio je Milanović.U ponedjeljak se održava drugi krug konzultacija, iako nije jasno o čemu će se u Uredu predsjednice razgovarati budući da nakon prvog kruga nije bilo pomaka u pregovorima Mosta, koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. Treći krug očekuje se oko Božića. (D. CIGLENEČKI, T. TOMIČIĆ, T. PONOŠ)

 


Podijeli: Facebook Twiter