Pantovcak prekida odnose sa Srbijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic ignorirat ce novoizabranoga predsjednika Srbije Tomislava Nikolica, što prakticki znaci da Hrvatska prekida odnose sa Srbijom na razini predsjednika Republike.

Radikalni zaokret od srdacnih odnosa Josipovica s Borisom Tadicem mogao se naslutiti vec u utorak, kada je Josipovicev ured hladno reagirao na Nikolicevu usmenu najavu da ce Josipovica pozvati na inauguraciju 11. lipnja u Beograd. S Pantovcaka su odbili odgovoriti, rekavši samo da cekaju službeni poziv. No u srijedu neslužbeni izvor s Pantovcaka za naš je list kazao: "Nadamo se da poziv nece ni stici". Ako pak stigne, gotovo je sigurno da ce biti odbijen.

Josipovic, medutim, ne kani ignorirati samo Nikolicevu inauguraciju; cini se da je rijec o strateškoj odluci da hrvatski predsjednik ignorira srbijanskoga, sve dok ga ovaj nedvojbeno ne uvjeri da je potpuno i zauvijek odustao od agresivnih velikosrpskih ideja.

Josipovic je vec otkazao put u Beograd predviden za lipanj, gdje je trebao sudjelovati na redovitom godišnjem multilateralnom susretu Procesa suradnje u jugoistocnoj Europi. Spekulira se cak kako hrvatski predsjednik do kraja mandata ne kani odlaziti u Srbiju, niti Nikolica pozivati u Hrvatsku.

- Po analogiji s Hrvatskom, Zapad ocekuje da ce od Nikolica moci dobiti više nego od Tadica. No to je pogrešno: Hrvatska i Srbija dva su bitno razlicita društva, od kojih je hrvatsko bilo opsjednuto željom da postane dijelom Europske unije, a srpsko to uopce nije. Tu kljucnu razliku u inozemstvu ne zapažaju, procjenjuju na Pantovcaku i dodaju da "problem s Nikolicem nije u tome što govori, nego u tome što on ni sam ne razumije posljedice i implikacije toga što govori".

Nikolic: Nikad necu priznati Kosovo

Tomislav Nikolic u nekoliko je dana uspio pogoršati odnose s Hrvatskom, Crnom Gorom i Kosovom. Poslije skandalozne izjave FAZ-u o "srpskom Vukovaru", u intervjuu radiju Eho Moskve rekao je da Abhazija i južna Osetija mogu biti nezavisne, ali Kosovo ne. U intervjuu crnogorskoj televiziji objavljenom u utorak ponovio je da nikada nece priznati nezavisnost Kosova, i po cijenu odustajanja od europskog puta Srbije".

Crnogorcima je, pak, porucio da priznaje zauvijek postojanje Crne Gore, ali ne priznaje razlike izmedu Srba i Crnogoraca.


Podijeli: Facebook Twiter