Panmonizam, slika i zvuk

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Sedmi festival eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart otvoren je preksinoć u galeriji Makina, a večer se nastavila u Domu hrvatskih branitelja.

Just music

U galeriji Makina predstavio se Zoran Šćekić iz Đakova kojeg je umjetnički voditelj festivala Alen Sinkauz nazvao "jednim od naših najposebnijih kompozitora" i to projektom Panmonizam u kojem se bavi odnosom glazbe i matematike. U Makini je predstavljena pojednostavljena verzija čitavog projekta koji se sastoji od koncerta, izložbe i projekcije animiranog filma, a inače uključuje i Šćekićevo predavanje koje je ovaj put izostalo.

U koncertnom dijelu za klavijaturama nastupila je akademska glazbenica i profesorica Sanja Vrsalović, a trebao je na saksofonu svirati i saksofonist Berislav Antica, ali je bio spriječen pa je Vrsalović odsvirala dvije numere sa Šćekićevog CD-a mikrotonalne muzike "Just music" objavljenog prošle godine u SAD-u.

Panmonizam uključuje kompletan koncert sa skladbama s CD-a i dodatne skladbe koje je Šćekić napisao za druge instrumente dok crtani film pokazuje direktnu vezu između muzike i matematike. Obično se održe i dva predavanja, jedno za stručnjake i jedno za laike. Također, na ovoj izložbi nema prototipa Z-Boarda s 576 tipki koji je napravio u San Diegu u Kaliforniji ni prototipa stroja Lira spectrum koji su mu napravili inženjeri u Bariju i Zuerichu.

Izložene su Lissajousove krivulje koje su grafički prikaz složenog harmonijskog gibanja, odnosno to je slika tona. Na ekranu u Makini se vrtio crtani film, traileri s koncerta i isječci iz tehničkog muzeja o rastavljanju i sastavljanju strojeva.

- Radi se o tome da cijela današnja muzika kakva jest je ustvari rezultat pokušaja rješavanja jednog problema koji postoji još iz antičke Grčke, a otkrio ga je Pitagora pa se naziva Pitagorin problem. Matematičko ime je Problem očuvanja prirodnih intervala pri modulaciji i to je problem koji su ljudi pokušavali rješavati na stotinu različitih načina. Današnji način, kako štimamo instrumente, uključujući i klavir je jedno od mogućih rješenja, ali nije potpuno rješenje nego aproksimacija. Meni je pošlo za rukom pronaći rješenje koje nije aproksimacija, kaže Šćekić koji je dobio sredstva iz ministarstva i iz grada da napravi instrument i da počne ozbiljnije rješavati tu materiju pa je kao rezultat toga izašao ovaj projekt, jer je htio ljudima približiti taj uvjet iz matematike koji je bio neophodan da bi muzika mogla funkcionirati kako funkcionira.

Matematika

- U matematici je to činjenica, ali problem se javlja kada se to pokuša primijeniti kroz muziku, kaže Šćekić.

Šćekić je akademski glazbenik, gitarist, skladatelj, a ovim se bavi iz hobija. Pročitao je knjigu u kojoj je taj problem dobro objašnjen i krenuo se sam baviti njime. Uskoro je udružio snage s doktorom matematičke logike Zvonimirom Šikićem pa su se prijavili da dobiju sredstva da se napravi nova klavijatura i da se teorija uključi u praksu.

U DHB-u je potom Bruce McClure predstavio projekt "Zavist slobodnih otvora u debelom zidu-usta Izbliza.Igrati!". Oni koji su izdržali do kraja ove 45-minutne prezentacije mogli su vidjeti i čuti kako McClure spaja zvuk i sliku koju na platno projicira projektor te uzbudljivim i iznimno glasnim istraživanjima slike i zvuka stvara film uživo. Doduše, sve je to bilo jasno praktički odmah. McClure svojim posebnim, posebno treperavim i posebno bučnim nastupima s klasičnim 16mm projektorima i zvučnim efektima već dva desetljeća oduševljava publiku na festivalima i događanjima eksperimentalnih umjetnosti, radi čega ga se naziva istinskim nastavljačem američke avangardne umjetnosti s polovice i kraja prošlog stoljeća.

Večeras tri koncerta

Večeras će se program održati u DHB-u gdje će u 21 sat perkusionistica Kaja Farsky te videoumjetnica Dinka Radonić izvesti projekt za udaraljke i video naslovljen "O2 H2O RGB", nakon čega slijedi kompozicija "Scarlet song" Mirele Ivičević, zagrebačke skladateljice s bečkom adresom čiji autorski pristup najbolje opisuje termin "sonične fikcije". Publika će moći čuti i njezino djelo za solarne panele u izvedbi luminoakustičkog dvojca Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić). Večer će završiti live-actom na kompjutoru austrijskog kompozitora Matthiasa Kranebittera, osnivača Black Page Orchestra. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter