Panike nema, no više se kupuje istarsko mlijeko

Žminjski Latus
Žminjski Latus

"Danas mlijeko, sutra kruh, prekosutra meso. Još malo pa nećemo više ništa ni jesti ni piti. Kada bi netko proveo neovisnu kontrolu vjerujem da bi u više od 80 posto namirnica koje svakodnevno konzumiramo pronašli nepravilnosti", komentirala je jedna Puljanka koju afera s mlijekom nije previše pogodila. Ona i dalje normalno kupuje mlijeko velikih proizvođača, pa i onih u čijem je mlijeku, u pojedinim povučenim serijama, pronađena nedozvoljena količina aflatoksina.

-Koliko mi je poznato, stručnjaci su potvrdili da je to mlijeko potrebno svakodnevno konzumirati u velikim količinama i to punih dvadeset godina, tako da se uopće ne zabrinjavam, kazala je.

-Svakog normalnog ovakve i slične afere o kojima već danima slušamo, ne mogu odvratiti od istinskog problema, a to je više nego katastrofalno stanje u državi, rekla nam je druga sugovornica.

Svi s kojima smo razgovarali smatraju da nema mjesta panici, no njihove tvrdnje ipak demantira dvostruko veća potražnja za domaćim mlijekom s istarskih farmi. Naime Vesna Grubešić vlasnica tvrtke Vesna Loborika veli da je im je od izbijanja afere prodaja udvostručena, potvrdivši da je istarsko mlijeko zdravo.

Matea Damjanić iz žminjske tvrtke Latus također veli da su od izbijanje cjele priče, prodaju više nego poduplali. -No, svjesni smo da ovakva potražnja nije realna i da će sve ponovno doći na staro, veli Damjanić.

Straha nema ni među kupcima trgovine Puljanka što nam je potvrdila i djelatnica Snježana Orbanić rekavši da se mlijeko kod njih sasvim normalno prodaje.

- Definitivno je cjela priča isforsirana i smatram da se sve moglo riješiti u miru. U SAD-u su dozvoljene količine aflatoksina i do deset puta više nego kod nas, pa nema razloga za paniku. Ovakvi slučajevi su se već događali u Mađarskoj, Italiji i Njemačkoj, no oni su to riješili u dva tjedna bez previše buke, a kod nas cijela panika kao da su bombe pale. Ako velikim proizvođačima kao što su Dukat i Vindija bude u cilju uništiti proizvodnju, vjerujem da se ova mljekarska afera još duže vrijeme neće stišati, veli Silvano Orbanić predsjednik istarske Udruge uzgajivača goveda i proizvođača mlijeka Mlikarica. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE O OVOJ TEMI PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter