Pandurov "Michelangelo" premijerno u HNK-u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu novu sezonu otvara u nedjelju hrvatskom premijerom predstave "Michelangelo" u režiji slovenskog redatelja Tomaža Pandura, koja je svoju praizvedbu imala u srpnju u sklopu festivala književnosti, glazbe i plesa Mittelfest u talijanskim Udinama, gdje je naišla na odličan prijem i izvrsne kritike.

Predstava "Michelangelo" nastala je u koprodukciji s Mittelfestom i slovenskim Pandur Teatrom, a temelji se na Krležinoj ekspresionističkoj drami "Michelangelo Buonarotti", djelu u kojemu najveći klasik hrvatske književnosti na "strasan, zaljubljen i inteligentan način" nudi introspektivan prikaz velikog talijanskog renesansnog slikara, arhitekta, kipara i pjesnika.

"Krleža je genij i vizionar koji nam je omogućio da danas ovdje govorimo o ikonskoj geografiji jednog umjetnika, koji predstavlja simbol za umjetnika koji se suočava sa svojim osobnim demonima i koji je na neki čudan način žrtva sustava koji ga okružuje i s kojim se bori. Michelangelo je umjetnik u vremenu koje je za umjetnost teško, a do danas se ništa bitno nije promijenilo", kazao je danas Pandur najavljujući zagrebačku premijeru u HNK-u Zagreb.

Pandur, kojemu je to treća suradnja sa zagrebačkom nacionalnom kućom, u svojoj je viziji »Michelangela« odlučio iskoračiti iz konvencija i stvoriti performativno-instalativnu predstavu koja može komunicirati sa svijetom i zaživjeti bilo gdje, te na temelju Krležine drame iz 1919. uprizoriti "kazališnu pjesmu njegove izmučene osobnosti, koja utjelovljuje unutarnje konflikte, paradokse i probleme Visoke Renesanse".

U svojem autorskom projektu Pandur se bavi introspekcijom velikoga umjetnika u vrijeme dok je stvarao freske u Sikstinskoj kapeli. Predstava se, kao i Krležina drama, bavi njegovom freskom "Posljednji sud", fokusirajući se na temu umjetnika koji, suočen s vlastitim unutarnjim demonima, strahovima i ranama, stvara veliko umjetničko djelo.

Michelangela utjelovljuje Livio Badurina, a uz njega još glume Alma Prica, Iva Mihalić, Ivana Boban, Damir Markovina, Kristijan Potočki, Andrej Dojkić, Tomislav Krstanović, Romano Nikolić, Ivan Ožegović, Adrian Pezdirc i Jure Radnić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter