Pancic i Papišta u Fonticusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Futur is behind us" naziv je samostalne izložbe Saše Pancica koja je proteklog vikenda otvorena u grožnjanskoj galeriji Fonticus, zajedno s izložbom Renate Papišta, nazvanom "Apokalipsa grafike". Predstavio ih je voditelj Fotnicusa Eugen Borkovsky, ujedno i kustos izložbi.

Likovni projekt Pancica sastoji se od tri grupe radova. Jednu karakterizira gumeni materijal a drugu cvršci papir. Za izvedbu prve grupe u postupku autor je koristio plosnate plohe gumenog materijala koje je izrezao i komponirao u skulpture. Druga grupa radova sastoji se od papira u slojevima. Rezultatima oba postupka pridružila se sjena koja je postala sastavnica svakog pojedinog objekta. Trecu skupinu predstavljaju printevi autoru znacajnih tekstova preuzeti iz romana "Mi" ruskog književnika Jevgenija Zamjatina.

Papišta se predstavila instalacijama od polutransparentnih (rendgenskih) snimaka dijelova covjecjeg tijela uz aplikacije crteža i grafika. Problematizirano je kombiniranje materijala i preklapanje tri likovne discipline - grafike, fotografije i skulpture.

Pancic je roden je 1965. i diplomirao je slikarstvo 1989. na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje živi i radi. Papišta je predstavnica mlade generacije, rodena u Sarajevu 1981., gdje je magistrirala na odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti. Radi kao predavacica na Likovnoj akademiji u Sarajevu.


Podijeli: Facebook Twiter