Pamić: Neka nas deru, ali ja neću šutjeti

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Revoltiran zbivanjima na travnjaku Gradskog stadiona "Aldo Drosina" trener Istre 1961 Igor Pamić je odmah na konferenciji za novinare nakon susreta s Lokomotivom ispalio nekoliko "teških rafala" o samom susretu, ali i onome što se godinama događa u hrvatskom nogometu. Dan kasnije, malo hladnije glave, nije promijenio mišljenje. Štoviše, proširio je rečenice izrečene odmah nakon drugog poraza sezone.

- Nemam ja sad što mijenjati. Imam svoje mišljenje o hrvatskom nogometu već godinama i rekao sam ga u nekoliko navrata, ali što to vrijedi? - pita se Igor Pamić. - Neki su klubovi i pojedinci u HNL-u povlašteni i to stalno napominjem, ali onda ispada da ja blebećem i da sam ja kreten. Evo samo primjer suca Marića. Sudio nam je četiri puta u posljednjih šest susreta. Prošle sezone u Splitu protiv Splita i u Puli protiv Lokomotive i sad protiv Rijeke i Lokomotive. Dobili smo samo ono u Splitu, jer je tada trebalo nekom trećem da ga Split ne prestigne. U Rijeci je imao jedan kriterij do prvog gola, poslije drugi. Sad protiv Lokomotive smo zakinuti za dva crvena kartona, Mrzljaku i Samatehu.

Zanimljivo je da je i lani na Maksimiru Samateh trebao dobiti crveni karton protiv Istre 1961 nakon starta "za zatvor" na Bačelić Grgiću, kao i da je sudac Burilo tada olako dosudio penal za domaćina, a zaustavio napad Puljana u kojem nije bilo ni govora o zaleđu.

Pamić tvrdi da se ponavlja lanjska situacija s Lokomotivom, gdje su "zeleno-žuti" do susreta odlično igrali i bili u naletu, a onda "spušteni na zemlju".

- Ja sam isključen u tom susretu i onda i na iduća dva, jer sam se usudio progovoriti o tim stvarima. Kasnije se pokazalo da sam bez razloga isključen i u Rijeci i na "Drosini" protiv Splita. Na nama nijedan sudac nije "pao", a protiv nas ih je "palo" najviše u ligi. Ako će nas sad zbog ovoga još više derati, neka deru. Ja šutjeti neću, može mi jedino predsjednik Ščeglov dati otkaz.

On tu naravno, misli na vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i čelnike HNS-a.

- Ja ću prvi priznati kad pogriješim, ali ne želim šutjeti kad smatram da sam u pravu. Ne podnosim nepravdu. Imam dokaze da smo lani oštećeni u nekim utakmicama, a ove smo sezone oštećeni u oba domaća nastupa, protiv Splita i Lokomotive. Znam da se mogu zamjeriti vladarima hrvatskog nogometa, ali kad se konstantno sudi i griješi protiv istih, a konstantno u korist drugih, onda to ne može biti slučajnost. Imamo dobre suce, posebno ove mlađe generacije, ali sudi se uvijek za istu stranu. Postoji slučajna i namjerna pogreška, kao što postoje klubovi kod kojih se griješi ili ne griješi. Međutim, kad u Hrvatskoj progovoriš o tim stvarima i spomeneš nečije ime, odmah dobiješ tri isključenja na utakmicama. Sad imamo Ligu 10 koja je donijela puno pozitivnog. Imamo više gledatelja, imamo dobre utakmice i onda netko sve to upropasti. Pa ne igra se nogomet samo u Zagrebu, igra se i u Dalmaciji, Slavoniji Istri. Guše se sredine koje imaju navijače i tradiciju, valjda jer je bolje da svugdje bude kao u Zagrebu, gdje se igra pred stotinjak gledatelja.

Trener Pamić u ponedjeljak je bio isključen jer je napustio trenerski prostor i krenuo prema treneru Ivkoviću nakon izjednačujućeg gola.

- Isključen sam nakon gola koji je Lokomotiva postigla u situaciji kad je Franjić dugo ležao na travnjaku, a moji su igrači tražili od suca da zaustavi igru i od gostiju da izbace loptu, jer sam ih ja učio da igraju fer i korektno. I onda se nakon gola Ivković veseli i provokativno okreće prema publici. Zato sam krenuo prema njemu, iako me to ne opravdava. No, cijela Hrvatska je to mogla vidjeti, tvrdi "div iz Žminja". (Roberto CAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter