Pametno trošite: 20 načina kako profućkati novac


U prosjeku, jedva spajamo kraj s krajem. Troškovi neumoljivo rastu, minusi se crvene, kamate divljaju, a plaće su sve manje. Sretni su oni koji ih uopće i dobivaju redovno. Dodaci na plaće otpadaju jedan za drugim, nestaju regresi, božićnice, jubilarne nagrade, povrat poreza za stambeni kredit, zdravstvene usluge… A tako su dobro znali leći par puta godišnje na naš tekući račun i pokriti nam barem pola minusa.

I onda, na kraju godine, kada stigne prosinac i s njime blagdani, slijede novi troškovi: kupovanje poklona najdražima, prigodnog detalja u stanu, možda nešto svečanije odjeće za doček Nove…Dovoljno da si uništimo početak nove godine u kojoj bi bilo najbolje, ako već ne može u plusu, da bar startamo s nulom.

Mnogi kažu - kad smo preživjeli one ratne godine, preživjet ćemo i ovu ekonomsku krizu. Ali onda nismo imali kredite, ni mobitele i računala, ni makstevee, ni dva i više automobila u jednoj obitelji, ni sve te šoping-centre i brendove nadohvat ruke. Onih nekoliko zlatnih pretkriznih godina, kad smo pomislili da je došlo vrijeme da i mi živimo kao sav normalan svijet, opskrbili smo se najnovijim modelima automobila na kredit, stanovima na kredit. Na kredite se putovalo, ljetovalo i zimovalo, na čekove i počeke se hranilo, odijevalo i obuvalo, kulturno uzdizalo. Bilo pa prošlo. Valja nam se snalaziti u novim vremenima.

U škole bi, osim zdravstvenog odgoja, trebalo uvesti i ekonomiju domaćinstva, jer znati raspolagati svojim novcem nije urođen talent, već vještina koju, kao i sve ostalo, možemo naučiti. Za početak, najbolje se štedi kad se ne ulazi u trgovine, ali ako se odlučite na kupnju, pamet u glavu! Sve što kupite a nije vam potrebno, uludo je potrošen novac. Portal Moj posao daje nam popis situacija koje trebamo izbjegavati, ako ne želimo da nam novac odlazi u vjetar. (Pripremila Duška PALIBRK)

1) Kupnja namirnica bez kalkulatora i popisa

Prije odlaska u kupovinu, sastavite popis namirnica koje vam trebaju. Ne pretjerujte s artiklima na akciji - ako ih kupite desetak, opet ćete potrošiti mnogo novca. Isto vrijedi i za kupnju odjeće, posebno u vrijeme sniženja. Sastavite popis odjevnih predmeta koji vam zaista trebaju i nemojte kupovati ništa osim toga.

2) Nove kolekcije su precijenjene

Pričekajte, cijene će pasti i najnovijim kolekcijama, a vjerojatno će ponegdje još imati i vaš broj. Znate li da mnoge odjevne predmete možete kupiti online, putem oglasa i foruma, i to za znatno niže cijene?

3) Usporedba cijena pakiranja

Pri kupnji namirnica nemojte gledati samo cijenu pojedinog pakiranja, već i cijenu kilograma koja je ispisana sitnim slovima ispod cijene pakiranja.

4) Tko još prima sms o stanju na računu?

Primate obavijest o stanju na računu putem sms-a ili koristite druge usluge koje ne koristite, a plaćate? Pogledajte što od toga možete ukinuti i na taj način smanjiti izdatke.

5) Dugovi se neće podmiriti sami

Kamate na minus na tekućem računu odnose nam novac. Minus se ne zatvara preko noći, ali možete pokušati npr. online prodajom odjeće ili stvari koje više ne nosite i taj novac skupljati dok ne namaknete dovoljno za podmirenje barem dijela duga i tako smanjite kamatu.

6) Kuponi za stvari koje vam ne trebaju

Ako vam te stvari ne trebaju, nema smisla da ih kupujete samo zato jer ste dobili kupon s 10 posto popusta.

7) Kako vozite?

Naglo kočite, lako ubrzavate, po gradu vozite slalom? Uz ogromne količine goriva trošite i novac. Osim toga, provjerite gume, redovito servisirajte automobil, odlučite se za šetnju, gradski prijevoz ili bicikl.

8) Kupujete stan iz pogrešnih razloga

Rješavanje stambenog pitanja važna je stvar no, ako podrazumijeva kredit na 30 godina, razmislite je li vam stan zaista nužan? Izračunajte koliku ćete kamatu platiti tijekom otplate kredita - nerijetko je i veća od glavnice! U podstanarstvu ipak nema kamata, a ukoliko vam se životna situacija naglo promijeni, puno je lakše otkazati najam nego riješiti kredit.

9) Kršite pravila

Nepropisno parkiranje, prebrza vožnja, neprimjereno zaustavljanje na cesti, mobiteliranje u vožnji - sve vas to u sekundi može olakšati za najmanje 500 kuna! Isto vrijedi i kad kasnite s plaćanjem računa za režije ili vraćanjem knjige u knjižnicu.

10) Više usluga u jednoj

Umjesto da sve usluge objedinite u jednom paketu, klijent ste nekoliko tvrtki. Pratite ponude i odaberite onu koja vam nudi kompletnu uslugu za najmanje novca.

11) Ne koristite pravo na povrat poreza

Imate pravo na povrat poreza, ali vam se nije dalo popuniti i predati obrazac? Poklanjate svoj novac državi. Lijepo od vas.

12) Rasipate energiju

Nemojte zračiti stan dok imate uključeno grijanje, a toplinu ćete dulje zadržati sa spuštenim roletama. Svjetlo vam je potrebno samo u prostoriji u kojoj boravite. Kada perete zube, voda iz slavine zaista ne mora stalno teći.

13) Propuštate (besplatne) prilike

Iskoristite svaku priliku za besplatnu edukaciju ili tečaj po povoljnijim cijenama, posebno ukoliko ste prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Možda i u vašem kvartu netko nudi korisne besplatne radionice.

14) Želite štedjeti, ali niste disciplinirani

Kako biste stali na kraj nedostatku samodiscipline, otvorite trajni nalog za štednju i određeni iznos svakog će se mjeseca automatski prebacivati na vaš štedni račun. To vam neće dati priliku za razmišljanje na što biste ga mogli potrošiti.

15) Online kupovina

Iako je odlična radi nižih cijena, nemojte se polakomiti kada naiđete na druge povoljne artikle koji vam realno ne trebaju.

16) Ne možete dočekati pad cijena

Morate imati najnoviji smartphone, ali se sjetite da ćete ga za šest mjeseci moći kupiti po znatno nižoj cijeni. Prepustite prijateljima da ga kupe prvi, vi budite onaj koji ga je kupio za najmanje novca.

17) Cjenkajte se

Cijene ne moraju biti fiksne. Iako nemamo kulturu cjenkanja, ponekad nije loše probati. Iznenadit će vas koliko trgovaca na to pristaje. Pregovarajte s vlasnikom, ne s prodavačem.

18) Pretjerujete s proslavama

Na rođendansku proslavu svog djeteta potrošili ste više nego što ste planirali? Ili još gore, niste uopće planirali koliko ćete potrošiti? Obećali ste sebi da u subotu navečer nećete potrošiti više od 30 kuna, ali…? Ako se ne možete kontrolirati, ponesite samo onoliko gotovine koliko smijete i želite potrošiti.

19) "U redu je..."

Iako je lijepo ostavljati napojnice, ovo će vas natjerati na razmišljanje: mjesec dana uzimajte ostatak novca koji biste inače ostavili trgovcu ili konobaru, spremajte ga u posebnu kutiju i na kraju mjeseca provjerite koliko ste skupili. Zato je dobro plaćati karticom jer tada ne dolazite u napast ostaviti onih 20-ak lipa i više.

20) Lijeni ste

U ovom tekstu uočili ste pet točaka koje se tiču i vas, ali nećete poduzeti ništa. Nije dovoljno znati - da biste nešto promijenili, morate aktivno raditi na tome.


Podijeli: Facebook Twiter