Pametno do preplanulog tena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona je suncanja, a mnogi vole preplanuli ten. Ipak, ne treba pretjerivati. Možete se izlagati suncu, ali važno je da to cinite pametno. Donosimo vam nekoliko savjeta koji su zapravo svima vec dobro poznati, ali ipak ih se tek mali broj ljudi pridržava. Uz ove savjete tamnit cete zdravo i nece biti kobnih posljedica.

Priprema kože
Prije izlaganja suncu, kožu valja dobro pripremiti. To ne znaci odlazak u solarij, nego dobar piling i cišcenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne stanice, pojacava cirkulaciju i potice regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E, kao i konezim Q10. Takve kreme kožu ce dobro hidratizirati i povecati njezinu elasticnost.



Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati
Najintenzivnije štetno zracenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tijekom dana nece vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate suncanje.

Puno tekucine i lagane hrane
Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je da pijete puno tekucine. Strucnjaci kažu nikako ne manje od dvije litre dnevno. Najbolji su voda i prirodni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voca i povrca. Organizam ce tako biti spremniji za izazove vrucina i sunca.



Visoki zaštitni faktori
Ne treba posebno napominjati da su kreme za suncanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Medutim, ni one nisu svemocne, pa ih valja nanositi svaki puta kada izadete iz vode i u pravilu svaka dva sata, neovisno jeste li se kupali ili niste. Naime, s vremenom se aktivni sastojci kreme pocinju raspadati, pa je zato važno da se što cešce mažete.

Zaštitite i oci
Mnogi za vrijeme suncanja ne razmišljaju o vlastitim ocima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne suncane naocale koje štite od UV-zracenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naocale bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.



Njega nakon suncanja
Briga za kožu ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon suncanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj nacin koža ce sacuvati vlagu i elasticnost.


Podijeli: Facebook Twiter