"Pametni lanci" za zimske uvjete na cesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Medunarodnom sajmu inovacija Inventika 2009 u Bukureštu pulski inovator Saša ?ordevic okitio se zlatnom medaljom. Nagraden je za izum novog tipa lanaca protiv proklizavanja na snijegu, za koji kaže da drže i na snijegu i na ledu, ali i na suhoj i na mokroj podlozi.

Jednostavni su za montažu jer lanci lako liježu u utor na gumi i dovoljno je spojiti pocetak i kraj, a svaka plocica može biti i pocetak i kraj lanca. "Najvažnije je da su prilagodljivi za sve vrste vozila i za sve dimenzije guma, a važno je i da ne oštecuju gumu jer nema onog skakanja kao kod klasicnih lanaca", rekao je ?ordevic.

"Svaka je plocica lanca i pocetak i kraj, pa se mogu koristiti na svim vrstama vozila i za sve dimenzije guma, a najvažnije je da gumu ne oštecuju jer nema skakanja kao kod klasicnih lanaca", kaže ?ordevic. Prednost ovih lanaca je prilagodljivost kod niskoprofilnih guma vecih i sportskih automobila, a na koje se ne mogu montirati klasicni lanci.

Na ideju je došao zbog vlastitih potreba. Na svoju sportsku Hondu Civic tipa R nije mogao montirati klasicne lance, te je tim izumom omogucio da se i za sportska vozila upotrebljava obavezna zimska oprema. Lanci ne izazivaju vibracije i buku, nema praznog hoda, a ?ordevic se nada da ce imati i tržišnog uspjeha.

Zlatnom medaljom u Bukureštu ?ordevic je nastavio nizati uspjehe. Zlato je osvojio prije mjesec dana i na Zagrebackom velesajmu, a pohvalu je zaslužio i u Udinama. Uskoro ce se prezentirati i Nürnbergu te Bruxellesu i Ženevi.


Podijeli: Facebook Twiter