"Pametne" kartice ni blizu realizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zasad se ništa operativno ne radi na uvodenju takozvanih pametnih kartica kojima bi se uvela kontrola u potrošnju plavog dizela. Tu nam je informaciju u srijedu potvrdio državni tajnik za ribarstvo Tonci Božanic koji kaže da je cuo za najnoviju inicijativu, ali ništa više od toga.

Inicijativa o uvodenju kartica za kupnju jeftinijeg goriva, medutim, stara je vec nekoliko godina, no ostala je tek na pustim rijecima, ocito bez volje nadležnih da riješe taj problem. Poznato je, naime, da plavi dizel mogu kupovati iskljucivo poljoprivrednici i ribari, no godinama su ga na crno mogli dobiti i mnogi drugi. Tako je potrošnja obojenog dizela postala prevelika, zbog cega se optuživalo i poljoprivrednike i ribare.

Petar Baranovic, predsjednik Sindikata ribara Hrvatske, prošle je godine ustvrdio da cijeli ribarski sektor troši od 20 do 25 tisuca tona jeftinijeg goriva, što znaci da ribari koriste tek 10 do 15 posto ukupne godišnje kolicine plavog dizela stavljene u promet. Baranovic je tada rekao da bi Vlada trebala utvrditi gdje završava preostalih više od 80 posto goriva te tko je kriv za njegovu ocito preveliku potrošnju.

No, državu ocito i dalje ne zanima ta tema, pa svako toliko samo plasira informaciju da bi bilo dobro uvesti "pametne" kartice. Tako je i bivši premijer Ivo Sanader jednom u javnosti plasirao tu ideju, ali bez konkretnog ucinka, iako je pritom napomenuo da bi uvodenje kartica donijelo državi uštedu od 200 do 300 milijuna kuna.

Božanic priznaje da je ideja o uvodenju kartica stara vec nekoliko godina, no istice da ona nikada nije ozbiljno razradena. Napominje pritom da uvodenje kvota za potrošnju plavog dizela, što je integrirano u ideju o karticnom placanju poljoprivrednog i ribarskog goriva, nije lako ostvarivo. Naime, upozorava da je za poljoprivrednike lako utvrditi kvotu prema kolicini zemljišta koje obraduje, no da je nemoguce po istoj formuli izracunati kvote za ribare. Božanic stoga veli da ako se uopce ikada budu primjenjivale "pametne" kartice, to treba uciniti na pravi nacin, uz prethodne razgovore s ribarima i poljoprivrednicima.


Podijeli: Facebook Twiter