Palud: Pušten oporavljeni škanjac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinom istarskom ornitološkom rezervatu Palud u cetvrtak je pušten u prirodu oporavljeni škanjac. Pred 10 dana u Šijanskoj šumi ga je ulovio pulski lovac i ljubitelj prirode Karlo Žudic. Primijetio ga je njegov lovacki pas, kojeg je šetao. Uznemireni škanjac je pokušao letjeti, ali je nakon stotinjak metara sletio u travu.

- Mislio sam da je ozlijeden pa sam ga ponio veterinaru. Pokazalo se da je iscrpljen i gladan, a jaka bura mu je odmagala u potrazi za hranom. Veterinar mi je preporucio da ga predam Naturi Histrici, odnosno ornitologu Robertu Stelku, rekao nam je Žudic.

Stelko dobro poznaje cud škanjaca pa je iscrpljenu pticu najprije ugrijao i nahranio. Nakon prvih obroka škanjac je živnuo i pokazao svoj borbeni karakter.



- Detaljnim pregledom utvrdio sam da škanjac nije ozlijeden, vec iscrpljen. U proteklih osam dana hranio sam ga pilecim iznutricama i divljim golubovima. U dijelove mesa nabijao sam perje, da mu hrana izgleda prirodno. Škanjac, kojeg u Istri zovu pujana, a strucni mu je latinski naziv Buteo Buteo, brzo se oporavio pa smo ga odlucili pustiti u prirodu, rekao je Stelko.

Prije puštanja škanjac je prstenovan brojem PA 19319 pa ce se moci pratiti njegovo daljnje kretanje. Buduci da je ženskog roda, ptici je nadjenuto ime Karla, po Karlu Žudicu. Inace, ženka škanjca dostiže raspon krila od 120 centimetara. Hrani se miševima i drugim poljskim štetocinama. Cim su ga pustili škanjac se u potrazi za hranom zavukao u gustu šumu Paluda.

Inace, na Paludu je sada sezona seljenja pa se na mocvari zaustavljaju jata ptica u povratku iz južnih u sjeverne krajeve. Uz autohtone, ovdje trenutno borave ronilice - glavate patke i crninke. Na Paludu se mogu vidjeti sive i bijele caplje koje se s ostalim pticama vracaju sa zimovanja. Stelko je na Paludu dosad zabilježio boravak 219 vrsta ptica.


Podijeli: Facebook Twiter