Palme zaražene opasnim štetnikom

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Palme na Puljštini zaražene su opasnim štetnikom, palminim drvotočem, latinskog naziva Paysandisia archon. Proteklog je mjeseca pulsko komunalno poduzeće Herculanea izvijestilo fitosanitarnu inspekciju u ispostavi Poreč o sumnji na zarazu palmi u gradu - i to na Gregovici, na području oko civilne bolnice, Kaštanjeru, Valdebeku, Stoji i Mornaričkom groblju.

- Pregledom svih uzoraka potvrđena je zaraza navedenim štetnim organizmom. U zaraženim područjima poduzet će se odgovarajuće fitosanitarne mjere koje, ovisno o intenzitetu zaraze, uključuju saniranje djelomično zaraženih palmi (dendrokirurgija), uništenje cijelih palmi i kemijsko tretiranje sredstvima za zaštitu bilja, navode nam na upit o ovom problemu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako doznajemo u Herculanei, a potvrdili su nam to i iz Ministarstva, palme na pulskoj rivi nisu zaražene. Ali provest će se preventivno kemijsko tretiranje ovih palmi.

U provedbu fitosanitarnih mjera potrebno je uključiti jedinice lokalne i regionalne samouprave kao i sve građane koji, ako na svojim palmama primijete sumnjive simptome, to trebaju prijaviti na brojeve telefona 052/434 564 i 428 571, na e-mail: [email protected]. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter