Palma: Koliko ce nam još uzeti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo prije nekoliko mjeseci u sklopu Akcijskog plana za turizam hotelijeri su tražili da im se smanji PDV kako bi mogli preživjeti gospodarsku krizu u svom sektoru. Nova "antirecesijska" stopa PDV-a uistinu je izglasana na Saboru ovaj tjedan, ali je suprotno ocekivanjima hotelskih poduzeca povecana s 22 na 23 posto.

- Koliko ce nam još uzeti. Vec smo na dnu, u podrumu, bolje receno. Dublje ne možemo. Naravno da su hotelijeri nezadovoljni što je se povecala stopa PDV-a kada smo samo prije nekoliko mjeseci tražili da se PDV od 22 posto smanji, komentirao je Palma najnoviji "antirecesijski" zakon. Dodaje da novi zakon o PDV-u ide na štetu konkurentnosti hotelijera, ali da usprkos tome hotelijeri nece povecavati svoje cijene jer je potrošnja ionako ove godine vec loša.

Istice, da nije problem samo što se PDV povecao, vec se u ovom kriznom trenutku za hotelijere koji u Istri primjerice u bilježe minus od 8 do 10 posto u nocenjima, u proceduru išao zakon o turistickom zemljištu kojim ce se nakon devedeset godina regulirati status državnog turistickog zemljišta unutar hotelskih kompleksa i kampova koji su turisticke tvrtke godinama besplatno koristile, a ubuduce ce se placati koncesija.

Prakticki bez komentara na novu poreznu stopu su i u Cehu ugostitelja i turistickih djelatnika Obrtnicke komore Istarske županije jer ni sami ne znaju kuda ce ih država više "opaliti" po džepu. Dušan Cernjul, predsjednik tog Ceha, kaže da su ugostitelji, ali i obrtnici možda najviše od svih pogodeni uvodenjem nove stope PDV-a jer vec ionako placaju državi cijeli niz davanja, a u meduvremenu ih je zadesio i zakon o zabrani pušenja.

- Baš nam ništa ne ide od ruke. Možda ovih jedan posto izgleda malo, ali u praksi to je za nas velik novac. Usprkos tome, barem kako sam se cuo s nekolicinom svojih kolega u Istri, ne namjeravamo dizati cijene. Cemu da dižemo cijene kada je potrošnja ionako loša. Ni turisti ne mogu popraviti tu sliku jer je i u njihovim zemljama gospodarska kriza, izjavio je.

Istice da je potrošnja u ugostiteljskim objektima od pocetka turisticke sezone ocekivano slabija nego lani, a da se znacajnije popravila u zadnjih deset dana. Pita se, medutim, što ce biti kada dode jesen kada turisti odu, a zakon o zabrani pušenja goste istjera na ulicu.

 


Podijeli: Facebook Twiter