"Paljevina" na otvorenju Dana jazza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otvorenju ovogodišnjih 19. Medunarodnih dana jazza u Maloj dvorani «Lisinski» nastupio je kvintet americkog multiinstrumentalista Jamesa Cartera. To je tek jedan od sastava s kojima djeluje i s kojima izvodi stilski razlicitu glazbu - od funka, preko be-bopa i gypsy swinga do posvete kultnoj pjevacici Billie Holiday. U dupkom ispunjenoj dvorani uz njega su svirali trubac Corey Wilkes, klavirist Gerard Gibbs, kontrabasist Ralphe Armstrong i bubnjar Leonard King.

U prvom dijelu Carter je odsvirao vlastite skladbe i standarde sa svojeg novog albuma «Present Tense», a u drugom atraktivne skladbe Fatsa Navarroa, Waynea Shortera i Jimmyja Forresta. Atraktivno je sve što ova skupina iznimno raspoloženih prijatelja i dugogodišnjih suradnika, iznimno potkovanih instrumentalista, stavi ispred sebe kao glazbeni predložak za improvizacije.

Naime, od prvog trenutka bila je to paljevina kakvu rijetko cujemo. Vec u prvoj izvedbi glazbenici su, bespoštedno i srcano se prepuštajuci nadahnucu, svirajuci maksimalnim intenzitetom, «izgubili toliko kilograma» koliko drugi ne izgube tijekom cijeloga koncerta. Smiješak na licu svakoga od njih odaje radost muziciranja, uživanje u zajednickoj komunikaciji, izazivanjima i rješenjima kojima su se izvlacili iz nepredvidenih situacija. Tako sviraju samo najspremniji, a svoju su kompetentnost, medu ostalim, iskazali elementima cjelokupne tradicije jazza - od bluesa, preko swinga i be-bopa do freea, koje ispreplicu nevjerojatnom lakocom.

Od petnaestak glazbala kojima besprijekorno vlada Carter je ovom prigodom svirao samo na tri: sopran i tenor saksofon i bas klarinet. Iako je višestruko proglašavan najboljim bariton saksofonistom na svijetu, s ne manjom kreativnošcu svira sve druge saksofone, klarinete i flaute.


Podijeli: Facebook Twiter