Paljenje korova dozvoljeno samo uz odobrenje

Dobra protupožarna preventiva- manje požara (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dobra protupožarna preventiva- manje požara (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Buzet koja pokriva 312 četvornih kilometara buzetskog i laniškog područja, od početka godine izdali su 303 odobrenja za loženje vatre na otvorenom prostoru. Odobrenja su najtraženija upravo ovih dana kada su živnuli poljoprivredni radovi. Ujedno, u tom su razdoblju zabilježena svega četiri manja požara otvorenog prostora.

Dozvole do 1. lipnja

U JVP-u upozoravaju građane da se prilikom paljenja korova, trave i niskog raslinja pridržavaju Zakona o zaštiti od požara te županijske odluke o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru. Odlukom je propisano da treba ishodovati odobrenje u dežurstvu JVP-a u Vatrogasnom domu u Svetom Ivanu. Odobrenja su besplatna, a izdaju se svakodnevno od 1. studenog do 1. lipnja. U ostatku godine loženje vatre na otvorenom je zabranjeno.

- U prošlogodišnjoj sezoni izdano je 600 dozvola, a rekordna je bila 2015. godina kada je izdano čak 955 dozvola. Relativno je to veliki broj u odnosu na broj stanovnika što pokazuje da su mještani savjesni, ali i da se pridržavaju se zakonskih obveza, ističe zapovjednik buzetskog JVP-a Damir Fabijančić.

Prilikom loženja vatre na otvorenom treba se pridržavati i preventivnih mjera jer odgovornost za eventualnu materijalnu štetu snosi pravna ili fizička osoba koja je zatražila odobrenje. Potrebno je osigurati ljudstvo, kaže Fabijančić i priručna sredstva za gašenje; vodu, metlanice, metle, grane. Onima koji nemaju priručna sredstva, vatrogasci mogu na revers iznajmiti naprtnjače i metlanice.

Videonadzor

Nedozvoljeno loženje vatre na otvorenom moguće je nadzirati putem video nadzora. Vatrogasci naime teren nadgledaju iz Operativnog centra JVP-a putem protupožarnog videonadzora. S pet kamera - na Žbevnici, gradskom deponiju Griža, na Vrhu, Čeli i Stanici Roč, pokriva se čitavo buzetsko područje i veći dio laniške općine. Može se primijetiti svaki dim, pa tako i loženje vatre bez dozvole. Za svako spaljivanje na otvorenom prostoru bez odgovarajućeg odobrenja podnose se prekršajne prijave.

S obzirom je vegetacija još uvijek relativno suha, preporuka je da se u slučaju pojačanog vjetra odgodi spaljivanje korova. Treba također kontrolirati mjesto spaljivanja korova ili trave te spaljivanje vršiti po danu. U slučaju da vatra izmakne kontroli treba odmah nazvati 193 ili O52 695 - 060 te 091 695 0601. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter