Paljenje kablova i guma i dalje bez kontrole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javio nam se citatelj (podaci poznati redakciji) koji tvrdi da je u nekoliko navrata uocio da se na podrucju odlagališta Kaštijun vec duže vrijeme kontinuirano pale gume i kablovi. Naglašava da se paljenja otvorenim plamenom pretežito odvijaju predvecer, pa je teško primijetiti crni oblak gustog dima.

Tvrdi da oblak nastaje uslijed paljenja proizvoda na bazi naftnih destilata odnosno gume ili plastike. No, problem je, upozorava citatelj, što se paljenja nerijetko odvijaju unutar samog odlagališta, a pritom se pita kako je to moguce kada bi odlagalište trebalo biti ogradeno i pod nadzorom. Po njegovim rijecima, 27. rujna ponovno je uocio gusti oblak dima.

- Vidjevši iz naselja Vinkuran otvoreni plamen i crni gusti oblak koji se kretao u smjeru Pule, pretpostavio sam da se radi o istom slucaju. Došavši na Monte Magno i osjetivši nesnosan smrad izgorenog stiropora, moja su se nagadanja pokazala tocnim. Moram napomenuti da sam u više navrata isti smrad osjetio na Monte Magnu, no pritom nisam otišao i vizualno se uvjeriti u otvoreni plamen s Kaštijuna.

Paljenje i smrad prijavio sam vatrogascima koji su me uputili da o svemu obavijestim i policiju, što nisam ucinio. Nije mi jasno kako ostali gradani mogu tolerirati ovakvo ponašanje, iako pretpostavljam da je razlog tome vec tridesetogodišnja navika na smrad dima koji dolazi s odlagališta, veli citatelj.



Ogorcen je što se paljenje ponavlja vec godinama i što nitko ne poduzima ništa da bi se sankcionirala skupina pojedinaca koja, kako kaže, zbog vlastite ekonomske koristi maltretira i truje gradane Pule. Naglasio je da su vatrogasci brzo djelovali i ugasili slicno paljenje prijavljeno prije mjesec dana, a koje se dogodilo na podrucju nelegalnih naselja oko Kaštijuna.

O svemu smo pitali Herculaneu koja je nadležna za sve što se odvija na lokaciji gradskog deponija. Rukovoditelj djelatnosti Cistoce Rudolf Grum istice da je Herculanea prema Zakonu o otpadu i pravilniku o radu odlagališta, dužna osigurati zaštitarsku službu i nadzor odlagališta puna 24 sata.

- Prema evidenciji dnevnika rada nije zabilježen niti jedan dogadaj spaljivanja unutar odlagališta. Takoder, u zadnja dva mjeseca na odlagalište je uveden sustav videonadzora, a provode se i svakodnevne kontrole ulaza osoba u vrijeme rada odlagališta. Osim toga, promijenjeno je i radno vrijeme odlagališta koje je sada otvoreno od 7 do 15 sati.

Nakon tog vremena, nije moguce odložiti otpad ili uci jer se vrata odlagališta zakljucavaju elektronskom bravom. Prema dostupnim evidencijama i materijalima, nemamo saznanja o paljenju materijala unutar odlagališta, veli Grum.

Naglašava da provjerom evidencije vatrogasne službe, na prostoru unutar odlagališta 27. rujna nije bilo intervencija. Takoder, prema istoj evidenciji, u zadnje dvije godine bilo je ukupno sedam intervencija.

- Od toga su tri intervencije bile lažne, ostale su se odnosile na dojavu zbog spaljivanja kablova, ali izvan ograde odlagališta. Kontaktirana je i zaštitarska služba koja obavlja nadzor nad odlagalištem nakon radnog vremena te je ustanovljeno da nije zabilježen niti jedan dogadaj paljenja u navedenom razdoblju unutar odlagališta.

Takoder, rad odlagališta odvija se prema tocno propisanim pravilima, a ulaz u odlagalište strogo se kontrolira, veli Grum, dodajuci da prostor oko samog deponija odlagališta nije u nadležnosti Herculanee te da oni ne mogu biti odgovorni ukoliko su se eventualna paljenja dogodila izvan ograde odlagališta.

No, kome se onda obratiti, pitali smo u Zelenoj Istri. Voditeljica zelenog telefona Irena Burba veli da, ukoliko se paljenje ucestalo ponavlja, treba obavijestiti inspekciju zaštite okoliša. Potvrdila je da su i putem Zelenog telefona primali dojave gradana koji su upozoravali na paljenje kablova i guma na podrucju Kaštijuna.

- Najbolje je odmah pozvati vatrogasce, Centar 112 i policiju koja jedina može identificirati pocinitelje. Spaljivanje kablova ucestala je pojava, a to se najviše radi zbog preprodaje bakrenih žica koje ostaju nakon topljenja plastike, veli Burba.


Podijeli: Facebook Twiter