Paliska: Zbog ovrha u Istri će biti još manje obrta

Porezna će ovršiti i poduzetnike s dugom od 2.000 kuna (D. ŠTIFANIĆ)
Porezna će ovršiti i poduzetnike s dugom od 2.000 kuna (D. ŠTIFANIĆ)

Obrtnike je šokirala najava da će se u masovnim ovrhama naći i oni s dugom od samo 2.000 kuna, iako je limit za javnu objavu podataka o dužnicima na Linićevoj listi srama iznosio 30.000 kuna.

Porezna uprava na svojoj je web-stranici objavila da je u više navrata poduzetnicima dala priliku obveznicima da uz povoljnije uvjete plate svoja dugovanja za poreze i ostala javna davanja. Budući da dužnici nisu podmirili svoje obveze niti nakon telefonskih i pisanih opomena, a nisu iskoristili mogućnost predstečajnih nagodbi i četiri reprograma od 2012., na što su putem medija više puta pozivani, dospjele tražbine prisilno će se naplatiti, priopćili su iz Porezne.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska smatra da odluka poreznika nije dobra te da će doprinijeti zatvaranju obrta.

- Previše obrtnika, među kojima sam i ja, ima potraživanjima koja ne mogu naplatiti, a samim time bivaju blokirani jer ne mogu platiti svoje dugove. Oni će kasnije imati problema pri traženju kredita, jer će se vidjeti da su bili u blokadi i više neće imati beneficije kao do tada. Pitanje je hoće li se zatvoriti dio obrta, no odluka nije dobra, čak i ja ne mogu vjerovati da će se tako nešto desiti, rekao je Paliska. Smatra da bi limit od 2.000 kuna trebao biti veći, no ipak ne vjeruje da će poreznici ovršiti poduzetnike.

U odnosu na lani, u Istarskoj se županiji smanjio broj obrta: ranije ih je poslovalo nešto više od osam tisuća, a sada ih je 7.730. Koliko će ih poreznici ovršiti, nije nam poznato, jer nam iz Porezne nisu proslijedili takav podatak.

S druge strane, mjere prisilne naplate neće se odnositi na one fizičke i pravne osobe koje su iskoristile mogućnost reprograma.

Prema Fininim podacima, do 30. rujna ove godine tvrtke koje imaju 41.951 zaposlenog te dug od 48,7 milijardi kuna predale su ukupno 5.098 zahtjeva za pokretanje predstečajne nagodbe. Od toga se 562 zahtjeva odnose na dug veći od 10 milijuna kuna, a uputile su ih tvrtke koje zapošljavaju 29.095 osoba te duguju ukupno 44,4 milijarde kuna. Tvrtke s ukupnim dugom od tri milijarde kuna uputile su 655 zahtjeva za nagodbom kojom bi riješile 10 milijuna kuna obveza.

U Istri blokirana 4.682 poslovna subjekta

Prema posljednjim podacima Financijske agencije, zbog duga od gotovo 2,4 milijarde kuna u Istarskoj županiji koncem kolovoza bila su blokirana 4.682 poslovna subjekta s 3.465 zaposlenih. Među njima je bilo 2.620 obrta s dugom od 632 milijuna, dok su 2.062 pravne osobe bile u blokadi zbog 1,76 milijardi kuna duga. Za razliku od nacionalne razine, ukupan je dug istarskih poduzetnika u odnosu na srpanj povećan za 23 milijuna kuna, ali i broj nelikvidnih tvrtki, pa se dužnicima pridružilo 15 novih. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter