Paliska: Omogućiti otplatu duga i nakon sezone

Sklapanje ugovora o otplati duga bit će u jeku turističke sezone (A. Buljubašić/CROPIX)
Sklapanje ugovora o otplati duga bit će u jeku turističke sezone (A. Buljubašić/CROPIX)

Prije desetak dana Vlada je uputila u Sabor usvajanje Zakona o naplati duga fizičkih osoba kojim će se omogućiti građanima otplata u ratama dijela duga prema državi te otpis drugog dijela duga koji je nastao obračunom kamata. Država po toj osnovi potražuje milijarde kuna zbog neplaćenih doprinosa, PDV-a, carina, pristojbi, koncesija...

Točnije, 5,7 milijardi kuna po osnovi kamata koje je država obračunavala po stopi od 18 posto godišnje. Tog značajnog prihoda se država sprema odreći ako dužnici pristanu na obročnu otplatu sedam milijardi kuna glavnice na razdoblje od tri do pet godina uz kamatu od 4,5 posto.

Kada zakon stupi na snagu dužnici će imati tri mjeseca vremena za predaju zahtjeva za otpis kamata i obročnu otplatu glavnice. Time će biti moguće zaustavljanje ovrha pokrenutih zbog naplate poreznih dugova.

Nakon što dužnici ugovore reprogram, a prestanu se pridržavati dogovorenih rokova mjesečne otplate uslijedit će ukidanje nagodbe, te vraćanje otpisane kamate i vjerojatno ponovno ovrha na račune i imovinu.

Zahtjev za reprogram moći će podnijeti i obrtnici koji nisu dužni podnijeti prijedlog za predstečajnu nagodbu, bez zaposlenih i bez imovine ili s imovinom male vrijednosti.

Pitanje je koliki je broj dužnika uopće u stanju plaćati i mjesečnu ratu nakon otpisa kamate jer su se u mnogim slučajevima dugovi gomilali godinama. Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije očekuje da će svega 5 do 10 posto od ukupnog broja dužnika pristati na takvu otplatu duga.

- Koliko mi je poznato, sklapanje ugovora o otplati duga bit će moguće svega tri mjeseca i to u vrijeme kada su obrtnici u pripremama za turističku sezonu ili budu u punom jeku poslovne aktivnosti. Bilo bi dobro da se obrtnicima omogući otplata i nakon turističke sezone. U tom slučaju mislim da bi odaziv biti znatno veći, zaključio je Paliska.

Na razini Hrvatske čak je 616.406 dužnika obuhvaćeno ovom mjerom, a za prepostaviti da je na razini Istre oko 30 tisuća. Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore Istarske županije kaže da prema podacima s kojima raspolaže na razini županije je krajem 2012. ukupno 2.827 obrta i slobodnih zanimanja iskazalo nemogućnost plaćanja. Oni imaju ukupno 638,23 milijuna kuna nepodmirenih potraživanja. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter