Paliska, Kuduz i Ivancic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak tri izložbe otvorene su u petak u Puli u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Karlo Paliska i Igor Kuduz predstavili su se u staroj tiskari, a Josip Pino Ivancic u galeriji Anex Multimedijalnog centra LUKA.

Akademski slikar Karlo Paliska izložio je retrospektivu crteža nastalih od 1981. do 2010. godine - sveukupno 149 crteža i kolaža. Gorka Ostojic Cvajner je kazala da bi nakon postava izložbe tišina bila pravi poklon kako autoru tako i publici.

- No morat cu ipak nešto reci o tom kritickom duhu Karla Paliske koji ne spava, toj urbanoj nesreci ljudi koju u svojim crtežima autor sublimira. On nam govori o individualcu kojeg gazi vrijeme, a tu turbulentnu sudbinu covjeka crta zahvaljujuci svojom turbulentnom imaginacijom. Karlo Paliska jest bard i jest doajen istarske i hrvatske umjetnosti, kazala je Ostojic Cvajner na otvaranju.

Publika je zaista mogla uživati u presjeku rada Karla Paliske, a za pažljivo pogledati sve njegove crteže bit ce potrebno planirati više posjeta. S manje radova se predstavio zagrebacki umjetnik i dizajner Igor Kuduz u izložbi naziva "Nacrt - Blueprint"., no i u ovom slucaju radi se o sintezi dvadesetogodišnjeg rada.

Za njega je muzejski savjetnik Mladen Lucic kazao da ga je upoznao kao videoumjetnika i pripadnika generacije koja je prekinula tradiciju.

- Kuduzove fotografije i video govore nam o sagledavanju umjetnosti, a ono što je bitno i karakteristicno je ono što umjetnici zapažaju i interpretiraju, kazao je Lucic.

Josip Pino Ivancic svoju je samostalnu izložbu naziva "... crt ež iii" otvorio kratkim performansom. U zamracenoj galeriji Anex MMC-a LUKA cuo se samo šum olovke koja neumorno riše, a Pino je, dok se publika približavala, nekoliko puta šapnuo u mikrofon "Dobro došli!". Potom je upalio svjetlo, a publika je mogla vidjeti da Pino sjedi iza zvucnika na koji je smjestio dva A4 papira. Iz džepa vadi izgriženu olovku no unatoc zvucnoj kulisi koja šumi poput tisucu pomahnitalih olovaka Pino u konacnici ne nacrta ništa. Ono što je Pino izložio su žice svih debljina i duljina koje ili vise sa stropa ili su prilijepljene za zid ili pak izgledaju odložene na pod bez razloga. Žice su ponekad savijene u antropomorfne oblike, a ponekad su samo kaos crta i linija - no svaka nosi svoju pricu i pobuduje razmišljanja.

Izložbe u MSUI-u moguce je pogledati do 15. travnja svakodnevno osim ponedjeljka od 11 do 19 sati, te u MMC-u LUKA do 11. travnja. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter