Paliska Bolterstein: Nadamo se prihvatljivom rješenju za obje lokalne zajednice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sazvali smo tribinu da upoznamo javnost sa situacijom nastalom vezano za odvodnju, a koja je posebno intenzivirana posljednjih tjedan dana. Moram odmah reći da je Općina Raša spremna na dogovore i zajedničku suradnju. Tradicionalno smo vezani za Grad Labin, stoga se nadam da ćemo postići dogovor na način koji svima odgovara. Riječ je o gorućem problemu i nema stajanja. Na prvom nam je mjestu zdravlje ljudi i zaštita izvorišta, poručila je u utorak navečer raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein, na održanoj tribini na temu odvodnje.

Da je riječ o vrlo važnoj temi za općinu potvrdio je i odaziv ljudi, kojih je bilo stotinjak. Svi prisutni u dvorani složili su se kako se problem trebao riješiti "jučer", nikako ne "sutra". Upravo iz tog razloga neprihvatljiva im je inertnost nadležnih i ne poduzimanje nikakvih koraka s ciljem trajnog rješenja problema. Paliska Bolterstein u uvodnoj je riječi iznijela kronologiju događaja. Napomenula je da je Općina 2012. godine započela projekt po pitanju odvodnje, koji je obuhvaćao rekonstrukciju postojeće mreže u Raši i izgradnju uređaja. Sanirao bi se i sustav u Krapnu koji bi bio spojen na rašku mrežu.

Rekonstruirati labinski pročistač

Slijedom ideje 2013. godine izrađena je projektna dokumentacija te je godinu kasnije dobivena lokacijska dozvola za naselje Raša. Kako do 2015. godine nije ishođena građevinska dozvola, lokacijska je morala dva puta biti produžena. Projekt za Krapan ostao je na razini idejnog projekta.

Također, 2015. godine, pokrenuta je inicijativa da se izradi Studija izvedivosti odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Labin – Raša – Rabac, koja je obuhvaćala čitavu Labinštinu. Podrazumijeva jedan veliki pročistač na površini od dva hektara za 17 do 20 tisuća stanovnika, a koji bi bio smješten na Bršici. Uz njega ide i postrojenje za obradu mulja. Raško Općinsko vijeće nije se složio sa Studijom te je izglasana jednoglasna odluka da Raša neće biti dijelom projekta, a glavni argumenti protiv pročistača na Bršici su položaj naselja Raša koje se nalazi tri metra ispod razine mora, bliska lokacija izvorišta pitke vode Fonte Gaja i Kokoti koji snabdijevaju 80 posto Labinštine, osam milja dugačak raški fjord u kojem se nalazi bočata voda i nema strujanja vode, te sve značajniji razvoj turizma i aktivnosti u raškoj dolini.

Vijeće je zauzelo stav da želi riješiti problem, ali na prihvatljiv način te su zatražili od Hrvatskih voda da im ponude alternativna rješenja. Od ukupno četiri ponuđena, dva su bila prihvatljiva, a jedno je u konačnici i odabrano i to da se rekonstruira labinski pročistač koji bi imao dostatan kapacitet za pročišćavanje otpadnih voda koje se slijevaju u njega te da zatvorenim sustavom pročišćena voda treće razine (mikrobiološki ispravna) prolazi Rašom, gdje prikuplja otpadne vode iz naselja i sve ide u drugi pročistač smješten na Bršici.

Naselja i dalje bez vode

Za razliku od Studije, u rješenju koje je prihvatljivo za Općinu Raša, riječ je o dva pročistača, jedan u Labinu i jedan u Raši te bi iz Labina u Rašu dolazila već pročišćena voda. Studija predviđa da se sve fekalije s Labinštine sliju u pročistač na Bršici. Načelnica se nada dogovoru i u konačnici prihvaćanju najoptimalnijeg rješenja za rješenja za sve dionike. S druge strane nezadovoljna je, kako veli, stopiranjem zasebnog projekta Općine. Sramotnom smatra nedavnu odluku Skupštine trgovačkog društva Vodovod Labin koja je zaustavila projekt na način da je tadašnji labinski gradonačelnik Tulio Demetlika uložio veto na projekt, i to je bilo dovoljno, jer Labin, kao većinski vlasnik Vodovoda ima udio od 54 posto.

- Moram istaknuti da projekt odvodnje nije jedini problem koji imamo s tvrtkom Vodovod. Problem nam je i vodoopskrba. Crni, Drenje, Sveta Marina i Ravni još nisu spojeni na sustav. Tri godine u proračunu osiguravamo sredstva za tu namjenu, no ni za taj projekt nije ishodovana građevinska dozvola. Problemi naše općine se ne rješavaju, i propuštamo natječaje na kojima možemo povući sredstva, poručila je načelnica i nastavila, "prijetilo nam se da će se Bršica desiti i kad izađemo iz projekta, što nije moguće, nama je interes da riješimo problematiku na tragu onoga što je prije neki dan rekao i labinski gradonačelnik Valter Glavičić".

- Također, uvjeravaju nas da nećemo moći naš projekt kandidirati za sredstva Europske unije, i to je točno, no sredstva možemo povući iz sredstava Ruralnog razvoja, koji financiraju projekte za mjesta s manje od dvije tisuće stanovnika. Na kraju krajeva, spremni smo ući u projekt po cijenu dizanja kredita, samo da riješimo gorući problem, izjavila je Paliska Bolterstein. Raško je Vijeće prije par dana otišlo i korak dalje te zatražilo ostavku direktora Vodovoda Labin Dine Škopca kao i izmjene društvenog ugovora s ciljem da se smanje ovlasti Grada Labina te povećaju ovlasti preostale četiri općine (Raša, Sveta Nedelja, Kršan i Pićan), koje također čine vlasničku strukturu. Pojasnila je i špekulacije o cijeni koje su plasirane javnosti.

Samo kunu skuplji projekt

- Prema izračunima, realizira li se "Aglomeracija Labin-Raša-Rabac", cijena za krajnjeg korisnika bi bila 28,81 kuna po kubiku. Realizacija projekta s dva pročistača, jednim u Labinu i jednim na Bršici, a koja je ekološki daleko prihvatljivija, stajala bi krajnjeg korisnika samo jednu kunu više, poručila je načelnica. Dodajmo samo da trenutno korisnici plaćaju 15 kuna po kubiku. Tribinu su obilježila brojna pitanja mještana na koja je odgovarala općinska načelnica. Moglo se zaključiti da građani podržavaju odluku Općinskog vijeća, odnosno da im nije prihvatljiv velik pročistač na Bršici, već su za varijantu da kroz Rašu teče pročišćena voda. Zaključno je naglašena potreba hitnog rješavanja problema odvodnje te je izražena nada da će se s Gradom Labinom ipak naći prihvatljiva varijanta koja bi zadovoljila obje lokalne zajednice. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter