Palijativna skrb: U Rijeci otvoren hospicij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Rijeci je otvoren Hospicij "Marija Krucifiksa Kozulić", jedna od prvih ustanova za stacionarnu palijativnu zdravstvenu skrb u našoj zemlji, a prve korisnike primit će već idući tjedan. Hospicij je smješten na Belvederu, u Tizianovoj 15 u zgradi Riječke nadbiskupije i moći će skrbiti za 14 najtežih bolesnika koje će primati na temelju određenih socijalnih i zdravstvenih kriterija.

Projekt je pokrenut na inicijativu riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, a pored Riječke nadbiskupije, on je zajednički i suradnički projekt i Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a tijekom veljače će, najavio je ministar zdravlja dr. Ostojić, biti u mreži zdravstvenih ustanova.

- Sve osobe koje boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu skrb, a njihove obitelji, koje proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju im možemo pružiti. Potrebe za hospicijima i palijativnom skrbi u Hrvatskoj će rasti, jer smo u europskom vrhu po broju stanovnika starijih od 65 godina te nažalost po broju bolesnika s kroničnim nezaraznim bolestima i karcinomima, objasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ministarstvo zdravlja u četiri godine planira otvoriti pet regionalnih centara palijativne skrbi. (M. GRCE/NL)


Podijeli: Facebook Twiter