Palijativna skrb u Istri svijetli primjer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi u rujnu trebala dobiti Bijelu knjigu o standardima i normativima za hospicijsku i palijativnu skrb, a tim strucnjaka koji ju je sastavio napravio je i prijedlog koncepta za razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj. Ovi dokumenti, u kojima su postavljene norme strukturne kvalitete i strateški okviri za pružanje palijativne skrbi u nas, predstavljeni su u petak na proširenoj sjednici Savjeta za zdravlje Istarske županije u Puli.

Ante Ivancic, voditelj projektnog tima palijativne skrbi Istarske županije, otvorio je sjednicu kratkim predstavljanjem modela izvanbolnicke palijativne skrbi na podrucju naše županije, koja se istice kao svijetli primjer ostalim županijama.

- Služba za palijativnu skrb, koja je osnovana pri Domu zdravlja lani, ima jedan mobilni tim koji cine lijecnici raznih specijalizacija, psiholozi te posebno educirane medicinske sestre, duhovnici i volonteri. U proteklih godinu dana bilježimo sve veci broj posjeta pacijentima i sve veci broj lijecnika zainteresiranih za rad u našem timu, a projekt se konacno afirmirao i na razini države te smo nedavno dobili nagradu Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine. Izmedu ostalog, u planu je osnivanje još jednog takvog mobilnog tima kako bismo lakše pokrili potrebe na podrucju županije, rekao je Ivancic.

I dr. Veljko ?ordevic, predstojnik CEPAMET-a Medicinskog fakulteta u Zagrebu, istaknuo je s ponosom da je upravo Istarska županija jedna od prvih koja je krenula sa sustavom palijativne skrbi i napravila velik iskorak u Hrvatskoj. Takvi su timovi postojali kao izolirani otoci u pojedinim dijelovima zemlje, pa je sa zadovoljstvom pozdravio konacno stvaranje nacionalne strategije o palijativnoj medicini.

- Do sada su se naši djelatnici u palijativnoj skrbi educirali u inozemstvu, a od sada ce CEPAMET biti glavni centar za edukaciju, kako bi se ujednacila znanja i vještine na podrucju skrbi o bolesnicima koji boluju od neizljecivih bolesti. U tome ce nam pomoci i hrvatska Bijela knjiga, ne samo da bismo spremno docekali ulazak u Europsku uniju, vec i da bismo pružili smjernice i preporuke davateljima usluga, sudionicima i donosiocima odluka o buducem razvoju palijativne skrbi u Hrvatskoj, objasnio je ?ordevic.

- Uvodenjem palijativne medicine u postojeci medicinski sustav on nece poskupjeti, ali ce zato zdravstveni sustav dobiti novu kvalitetu odnosa i skrbi ne samo prema oboljelima, nego i prema njihovim clanovima obitelji, istaknuo je ?ordevic.

- Ustanova koje mogu sutra postati hospicij ima mnogo u Hrvatskoj, to nije problem, ali nemamo dovoljno educiranih ljudi koji ce voditi brigu o osobama smještenim u hospicijima. Prema tome, uhvatili smo u koštac s procesom razvoja palijativne medicine u Hrvatskoj i uvjeren sam da je to problem koji cemo uspjeti u kratkom roku riješiti, kazao je ?ordevic. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter