Pali u obranu radnih mjesta i strojeva

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje pred pulskim elektromlinom (D. ŠTIFANIĆ)
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje pred pulskim elektromlinom (D. ŠTIFANIĆ)

Po kiši, snijegu i buri položeni su u nedjelju vijenci na spomenik palim pulskim radnicima Linu Marianiju, Antoniju Salgariju i Mariju Lussiju, poginulim u nastojanju da zaustave odnošenje strojeva elektromlina "Sansa" u Italiju 3. siječnja 1947. godine. Pred mlinom, danas Brionkom, na mjestu gdje su u sukobu s vojnim snagama angloameričke uprave prije 69. godina stradali ovi Puljani, počast su im odali predstavnici antifašističkih udruga, sindikalisti, ali i rodbina Lina Marianija.

- Ovome, što se desilo ovdje možda opet budemo svjedočili i u budućnosti ako se ovako nastavi. Jer neoliberalni kapitalizam nema granica u svojoj pohlepi. Salgari, Lussi i Mariani su poginuli vođeni idejom da sačuvaju radna mjesta i egzistenciju svojim obiteljima, da naprave sve da strojevi ostanu ovdje. Danas, to što diljem Europe fašističke stranke dobivaju veliki postotak na izborima, razlozi leže u tome što su se "ljevičari" počeli igrati s kapitalizmom i promovirati ga. Sve je to repriza iz povijesti. Socijalizam nije nešto imaginarno, njega treba živjeti, on znači socijalnu pravdu, poručio je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Vijenac na spomen obilježje položio je s Livijom Blaškovićem, predsjednikom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule, te Davorom Kablarom, predstavnikom poduzeća Brionka. Okupljeni su komentirali da je nekada, prilikom obilježavanja ovih događaja, cijela Tršćanska ulica bila zatvorena, kako bi komemoraciji mogla prisustvovati izrazito veliki broj ljudi koji je masovnošću pokazivao koliko cijeni žrtvu antifašističkih radnika u obrani tvornice. "Iz godine u godinu, sve nas je manje", komentirao je jedan od umirovljenih djelatnika mlina.

Skupu su u nedjelju, među građanima i bivšim zaposlenicima "3. januara", prisustvovali i predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić, predsjednik vodnjanskog UABA Anton Ferlin, predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek te predstavnici političkih stranaka - Danijel Ferić ispred SDP-a i Vladimir Kapuralin ispred SRP-a. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter