Palestinski tinejdžer ubijen u znak osvete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Palestinci su se sukobili s izraelskim snagama u Jeruzalemu u srijedu pošto je pronalazak tijela palestinskog tinejdžera naveo na pomisao da su ga ubili Izraelci u znak osvete za smrt trojice otetih židovskih tinejdžera.

Palestinski stanovnici u Shuafatu, arapskom predgrađu Jeruzalema, rekli su za Reuters da su vidjeli tinejdžera koji je uguran u vozilo ispred jedne trgovine u utorak navečer i da je riječ o 16-godišnjem Mohamedu Abu Hudairu.

Micky Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije, rekao je da je policija obaviještena o tinejdžeru "uguranom u vozilo i moguće otetom" te da su postavljene blokade na cesti jer traje potraga za osumnjičenima.

Kasnije je policija otkrila mrtvo tijelo u jeruzalemskoj šumi, rekao je Rosenfeld.

Visoki dužnosnik iz pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa rekao je za Reuters da je obitelj nestalog tinejdžera identificirala mrtvo tijelo kao svog sina i da izraelska vlada snosi odgovornost za židovski terorizam te za otmicu i ubojstvo u okupiranom Jeruzalemu.

Izraelski izvor u snagama sigurnosti, koji je želio ostati anoniman, drži mogućim da je tinejdžer otet i ubijen u znak odmazde za ubojstvo izraelskih tinejdžera, čija su mrtva tijela pronađena u ponedjeljak, gotovo tri tjedna nakon otmice na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Kada se proširila vijest o nestanku palestinskog tinejdžera i pronalasku mrtvog tijela, stotine arapskih tinejdžera blokirale su prigradsku željeznicu i bacali su kamenje na izraelske snage sigurnosti koje su uzvratile ispaljivanjem gumenih metaka.

Tri ubijena židovska tinejdžera pokopana su u utorak u nazočnosti desetaka tisuća ljudi. Izrael je rekao da su ih ubili militanti Hamasa, a Hamas to nije potvrdio niti je demantirao. Odgovornost za njihovo ubojstvo preuzela je malo poznata islamistička skupina Ansar as-Davla al-Islamija (Pristaše islamske države) te zaprijetila da će "izmasakrirati" Palestinsku samoupravu.

U vrijeme pogreba u gradu Modi'inu deseci Izraelaca, od kojih su neki uzvikivali "smrt Arapima", blokirali su cestu u Jeruzalemu.

Palestinski predsjednik pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da osudi ubojstvo mladog Palestinca, javila je palestinska državna novinska agencija WAFA.

Abas je osudio otmicu trojice izraelskih tinejdžera.

Izraelski desničarski ministar za stanogradnju Uri Ariel izjavio je u srijedu da je ubojstvo arapskog tinejdžera "podlo i šokantno" te je pozvao policiju da uhvati ubojice što je prije moguće i izvede ih pred lice pravde. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter