Palestinski premijer ponudio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Palestinski premijer Rami Hamdallah ponudio je u petak svoju ostavku, javila je službena novinska agencija WAFA, u potezu koji bi mogao otvoriti put za vladu nacionalnog jedinstva dogovorenu između predsjednika Mahmuda Abasa i islamističkog pokreta Hamas.

Izrael je u četvrtak suspendirao mirovne pregovore s Palestincima kao odgovor na neočekivani sporazum o pomirenju između predsjednika Mahmuda Abasa i Hamasa, koji SAD i Izrael smatraju terorističkom organizacijom priopćivši da ne može pregovarati s administracijom u koju će biti uključena militantna skupina koja je prisegnula na uništenje Izraela misleći na Hamas.

"Nudim ostavku i vlada prelazi u vaše ruke kad god budete htjeli", prenosi WAFA riječi koje je premijer uputio Abasu. Hamdallah je već ponudio ostavku prošle godine zbog spora oko svojih ovlasti, ali ju je brzo povukao. Palestinska islamistička skupina Hamas i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) predsjednika Abasa, koju u međunarodnoj zajednici smatraju jedinim međunarodno priznatim predstavnikom palestinskog naroda, u srijedu su dogovorile sporazum o pomirenju.

Sporazum predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva unutar pet tjedana i održavanja nacionalnih izbora šest mjeseci nakon glasovanja o povjerenju u palestinskom parlamentu. State Department je objavio u petak da američki državni tajnik John Kerry smatra da su napori za postizanje mira između Izraela i Palestinaca sada na čekanju te da dvije strane trebaju odlučiti što će sljedeće učiniti.

"Njegovo je stajalište da je ovo trenutak tranzicije i dio procesa. Mi smo u razdoblju kada strane trebaju odlučiti što je sljedeće", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

"Uvijek smo mislili da bi moglo doći do točke kada će biti potrebna stanka i kada će obje strane trebati razmotriti što je moguće. Očito smo sada tu", dodala je. Američki predsjednik Barack Obama ranije je u Seulu izjavio da možda postoji potreba za "stankom" u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca, dajući naznake da bliskoistočni mirovni napori očito ne idu u pravom smjeru.

Obama je nazvao palestinski korak potezom koji "ne pomaže" i rekao je da je to jedan od niza izbora koje su obje strane napravile, a koji škode izgledima za postizanje mirovnog sporazuma. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter