Palestina korak dalje od clanstva u UN-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbor Vijeca sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je objavio da nije uspio postici dogovor o palestinskoj prijavi u punopravno clanstvo UN-a, rekao je portugalski veleposlanik u UN-u.

Odluka odbora Vijeca sigurnosti za prijam dovela je pokušaj da UN prizna palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze još korak bliže potpunom neuspjehu.

Sad Palestinci, koji dosad nisu uspjeli osigurati potrebnih devet glasova u Vijecu sigurnosti, moraju odluciti hoce li tražiti glasanje o svojoj kandidaturi u VS-u.

Palestinci zasad imaju osiguranih osam glasova, kažu diplomati. Odluci li palestinsko izaslanstvo inzistirati na glasanju prije nego što skupi devet glasova, Sjedinjene Države nece morati upotrijebiti veto.

U nacrtu izvještaja odbora, u kojem su predstavnici svih 15 clanica Vijeca sigurnosti, detaljno se govori o neuspješnu pregovaranju. Sad kad je odbor i formalno odobrio izvještaj, pitanje prijema se po proceduri vraca Vijecu sigurnosti.

- Vijece ce primiti taj izvještaj i raspravljati o buducoj inicijativi, rekao je portugalski veleposlanik Jose Filipe Moraes Cabral, predsjednik Vijeca u studenome.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. je rujna podnio prijavu Palestine za punopravno clanstvo u Ujedinjenim narodima.


Podijeli: Facebook Twiter