Palenta kraljica stola u Poreču

Priprava palente
Priprava palente

U hotelu Palazzo s četiri zvjezdice, u srcu porečke starogradske jezgre, tri su ekipe vrsnih kuhara odmjerile snage u pripremi šest recepata u kojima je dominirala palenta, ona starinska, tradicionalna, koja se priprema dugo, kao nekada kad nije bilo hotela.

Kad je dan prije porečkog događaja talijanski novinar Giuseppe Casagrande najavio na stranicama trentinskog lista L' Adige međunarodni kulinarski troboj u hotelu Palazzo, koristio se hiperboličnim naslovom: "U Poreču se palentae potvrđuje kao kraljica stola". Put palente od kulinarske Pepeljuge do kraljice trajao je četrnaest godina, jer upravo je 2001. godine počela faza ideološke preobrazbe temeljnog priloga sjevernojadranskog i alpskog puka, siromaha, zahvaljujući intuiciji (još jedna u nizu) Drage Orlića.

Uz stručno degustiranje mnogočlanog žirija, kuhari su ispunili zanimljivu večer koja je obogaćena vinima Agrolagune i gospodskim ambijentom luksuznog hotela. Snagu su odmjerili studenti porečke Ugostiteljske škole Antuna Štifanića, kuharska ekipa domaćina, odnosno hotela Palazzo te gosti iz Trenta, glavnog mjesta pokrajine Trentino u alpskom djelu regije Veneto. Talijanski su gosti stigli s ekipom poznatog restorana iz Trenta "Al Tino" i na kraju prebrojavanja glasova stručnog žirija pobijedili u ovom izdanju kulinarskog rata za "kraljicu palentu". Trentinska ekipa ponudila je dva tanjura: palenta i krumpirica s telećom obrazinom i potom njok od palente s otopljenim sirom uz pancetu (speck) i kobasicu. Drugo je mjesto pripalo ekipi hotela Palazzo, a treće mladoj ekipi učenika škole Antun Štifanić koji su se proslavili odličnim kolačima s palentom.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić dodijelio je i posebnu nagradu najboljem pijatu koji su nagradili mnogobrojni sudionici gastro- troboja. Nagrada je pripala ekipi hotela koja je ponudila palentu sa šugom od sipa i plodova mora. Domaćin i animator večeri bio je Drago Orlić. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter