Pale optužbe, Vlada ostaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klubovi vladajucih stranaka u Hrvatskom saboru odbili su u srijedu prijedlog oporbe da se premijerki Jadranki Kosor izglasa nepovjerenje, ocijenivši da bi to znatno usporilo ulazak Hrvatske u EU u samoj završnici pregovora te prekinulo antikorupcijske procese.

"Nije vam najbolji tajming", porucio je Andrija Hebrang (HDZ) SDP-ovcima, koji su inicirali raspravu, i odmah objasnio da koristi rijeci njihovog predsjednika Zorana Milanovica, koji je "više Englez nego Hrvat".

Hebrang je ustvrdio da bi SDP-ova inicijativa prekinula Vladu baš u trenutku kad je pocela borbu protiv korupcije "u kojoj nema nedodirljivih". "Neka ta Vlada otvori sve ladice i ormare iz kojih ce ispasti štošta, ne samo ove, nego i drugih politickih opcija", pozvao je Hebrang.

"Laže da ja lažem"

Premijerku Kosor branio je i nabrajajuci gospodarske ucinke za mandata njezine Vlade, naglasivši da je Hrvatska kasnije od Europe ušla u krizu, pa tako kasnije i izlazi. "Ova Vlada pokrenula je gospodarstvo, pa zašto je napadaju? Zato jer ne žele ovim istinama pogledati u oci, jer ne žele diskutirati brojkama, nego politickim interesima", porucio je Hebrang.

Replicirao mu je Nenad Stazic (SDP), upitavši tko može vjerovati Hebrangu nakon što je priznao da je upravo on bivšem premijeru Ivi Sanaderu predložio da u javnosti kao razlog odlaska navede slovensku blokadu pregovora.

"On (Stazic) laže da ja lažem da je Sanader lagao", uzvratio je Hebrang, naglasivši da je, kada je za saborskom govornicom govorio o odlasku Sanadera, tek nagadao da je razlog odlaska slovenska blokada, dok stvarni razlog nije znao.

Vladimir Šeks
pozvao je Sabor da bude "svjedok istine optuženoj i osudenoj premijerki Jadranke Kosor koja je proglašena i osudena krivom u politickom procesu po tri tocke optužnice SDP-a".

Politicki proces

"Suci prevodeni SDP-om i komesarom Zoranom Milanovicem optužili su i osudili Kosor na temelju clanka 100. manifesta SDP-a, ali nisu pružili dokaze. Sud partije smatra suvišnim dokazni postupak i polazi od zakona SDP-a prema kojem je dovoljno za krivnju i osudu tvrdnja partije da je Jadranka Kosor kriva", rekao je Šeks.

Dodao je da se radi o "SDP-ovoj paranoji kada kaže da Vlada djeluje u atmosferi straha" te ustvrdio da želi srušiti "bijedni pokušaj davno prohujalog i na smetlište odbacenog modela montiranja politickih procesa".

Željka Antunovic
(SDP) odgovorila mu je: "Mi nismo bili clanovi te partije s kojom nas usporedujete, ali vi jeste pa je jasno da se volite služiti argumentima koji su onda bili aktualni". Željko Jovanovic dodao je da je "ovaj groteskni igrokaz Vladimira Šeksa najsramnije što se ovom Saboru dogodilo".

"Ovim igrokazom ste samo pokazali koliko je naš zahtjev opravdan jer vidi se da ne možete voditi državu", replicirao je Jovanovic Šeksu.

Slavko Linic
(SDP) je istaknuo da loši gospodarski rezultati i pad standarda hrvatskih gradana u 15 mjeseci Vlade Jadranke Kosor dovoljno svjedoci o nužnosti da joj se iskaže nepovjerenje.

Aktivni spavaci

Linic je premijerki zamjerio i nesolidarnost spram najsiromašnijih, posebno zbog uvodenja kriznog poreza. "Premijerka Kosor je rješenje krize prebacila na one koji žive od rada, radnike i umirovljenike", rekao je.

Damir Kajin
je u ime IDS-a ustvrdio da Vlada Jadranke Kosor nema legitimiteta, za što su, tvrdi, odgovorni ministri i zastupnici HDZ-a. "Vi koji ste do jucer u Ivi Sanaderu vidjeli božanstvo i trudili se da mu budete što bliže, sad mu se bojite pružiti ruku", spocitnuo je Kajin HDZ-ovcima.

Ocijenio je da je "na djelu bitka za ostavštinu HDZ-a u kojoj ni Sanaderova bitka nije bezizgledna" te da su u HDZ-u aktivni spavaci.

Izglasavanju nepovjerenja Vladi usprotivio se i Milorad Pupovac (SDSS), koji smatra da se ekonomskoj krizi ne bi smjela pridodati i politicka, "u kojoj cemo potpuno izgubiti kontrolu nad procesima".

"Predsjednica Vlade ima podršku HSS-a", izvijestio je predsjednik te stranke Josip Frišcic. Ustvrdio je da je dio oporbe Vladi predlagao da u pomoc zove MMF, što bi znacilo niže place, mirovine i socijalna davanja, te "nudili racionalizaciju državne uprave kroz 30 tisuca otkaza", što premijerka nije prihvatila. Za svoj govor, Frišcic je dobio pljesak iz HDZ-ovih klupa.

Kriminal do vrha

Podršku premijerki pružio je i Klub nezavisnih zastupnika, u cije je ime ?urda Adlešic ocijenila da je oporba "Vladi poklonila šest mjeseci mira od ovakvih rasprava" buduci da se pitanje povjerenja Vladi, po saborskom Poslovniku, ponovno može pokrenuti tek nakon šest mjeseci.

Daleko najžešci u kritici Vlade nisu bili SDP-ovci nego Dinko Buric iz HDSSB-a koji Saboru zamjenjuje osudenog Branimira Glavaša. On je na kraju svog izlaganja, u kojem je inace ustvrdio da kriminal i korupcija sežu do samog vrha vlasti "iz koje ce puno njih završiti u Remetincu", ispricao i jedan vic.

"Otišli ministar financija Ivan Šuker i premijerka Kosor u posjet djecjem vrticu. Stanje je tamo bilo loše i ona naloži Šukeru da se iz proracuna vrticu dodjeli 5.000 kuna. Drugi dan otišli u posjet zatvoru. Tu nakon obilaska premijerka naloži Šukeru da zatvoru dodijeli 500.000 kuna. Šuker pita zašto 5.000 vrticu, a zatvoru 500.000. A premijerka mu odgovori - pa ne misliš valjda da cemo nakon izbora završiti u djecjem vrticu", našalio se Buric uz burno negodovanje HDZ-ovih zastupnika.


Podijeli: Facebook Twiter