Palčići donirali pulskoj bolnici inkubator

Pulska bolnica dobila je inkubator
Pulska bolnica dobila je inkubator

U Puli je osnovana sedma podružnica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići. Osnivanjem podružnice i u Istarskoj županije će odsad roditelji prijevremeno rođene djece dobiti pomoć i potporu. Tim je povodom danas u pulskoj Općoj bolnici održana konferencija za novinare, a bolnici je i uručena vrijedna donacija - inkubator.

Donacija je to u sklopu humanitarne akcije "Palčić gore!" koja se provodi diljem zemlje, a pulski je inkubator 15. po redu donacija kluba.

- Zahvaljujemo neonatologiji pulske bolnice koja je prihvatila Palčiće za suradnju. Naša donacija, nadamo se, bit će doprinos za bolji start svih budućih "palčića" rođenih u pulskom rodilištu i bolje sutra svih naših "palčića", rekla je predsjednica kluba Željka Vučko. Veli da je inkubator vrijedan nešto malo više od 100 tisuća kuna, no da on zapravo nema cijenu jer je ona život koji spašavaju.

Veliko zadovoljstvo osnivanjem podružnice Palčića izrazila je i Gordana Maruh Damjanić, predsjednica pulske podružnice, te je dodala da ona iz vlastitog iskustva zna što roditelji prijevremeno rođene djece prolaze.

- Nažalost, svijest o tome što roditelji prijevremeno rođene djece prolaze još je mala i dobro je što sada imamo podružnicu i ljude koji će, pored zdravstvenih djelatnika, pomoći roditeljima u takvim situacijama. Godišnje se u Hrvatskoj rodi 2.500 nedonoščadi, a u Puli 60 godišnje, rekla je pak neonatologinja Mirna Milevoj Ražem. Važnost donacije inkubatora i osnivanja podružnice istaknuli su i ravnatelj Opće bolnice Pula Lems Jerin te voditelj ginekologije Davor Zoričić koji su istaknuli da pulska bolnica ima nisku stopu mortaliteta i prijevremenih poroda, no da je toga uvijek bilo i da će biti stoga je inkubator zapravo vrlo vrijedna donacija koja daje dodatnu sigurnost.

U pulskoj su bolnici zasad, uključujući i donirani, četiri inkubatora koji su, kako je istaknuto na konferenciji za novinare dostatni za svu prijevremeno rođenu djecu u pulskoj bolnici. (Napisala i snimila N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter