Paladini: Crni tartufi rastu pod jelkom u dvorištu

Stanište crnih tartufa ispod novogodišnjeg drvca (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Stanište crnih tartufa ispod novogodišnjeg drvca (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tko se još može pohvaliti da mu ispod jelke u dvorištu uz samu kuću rastu crni tartufi, kao što je to slučaj sa Darkom Paladinom iz malog sela Paladini nedaleko od akumulacije Butoniga. Tartufar koji se tartufarenjem bavi od osme godine, punih 38 godina, i sam je ugodno iznenađen ovakvim, vjerojatno jedinstvenim ulovom.

Odakle crni tartufi u dvorištu, pitamo Darka, a on će pojasniti da je sestra kupila jelku za Novu godinu, a kada su prošli praznici donijela mu je da je posadi.

- Jelku smo posadili 1993. godine, a prije dvije godine primijetio sam na nekoliko mjesta kao da je krtica digla zemlju u zrak. Pogledao sam i našao tartufe, niti jedan nije bio teži od 30 grama. Lani nije bilo uroda, moguće stoga što je supruga posjekla donje grane na stablu, a ove godine tartufe smo primijetili već početkom ožujka. Pratili smo njihov rast, malo otkrivali, pa ponovo pokrivali, a oni su dalje rasli.

Prošlog tjedna iz tri rupe izvadili smo ukupno 1,123 kilograma crnih tartufa, najveći primjerak imao je 360 grama. U zadnjoj, četvrtoj rupi, ostavili smo još jedan tartuf težak otprilike stotinjak grama jer još nije bacio miris, priča nam Darko Paladin.

No, da baš sve nije slučajnost, treba reći da su u blizini sela Paladini staništa crnog i bijelog tartufa, da je na okućnici nasipana zemlja iskopana prilikom gradnje akumulacije Butoniga, također nekadašnjeg staništa tartufa te da Darko ispod jelke već godinama baca koru crnog tartufa.

- Izgleda da se micelij nakon toliko godina uspio aktivirati i počeo davati tartufe, pretpostavlja Darko. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter